- Mulighetene mine er mye større utenfor Hellas. Jeg tror jeg kommer til å reise ut av landet for å studere og skaffe meg jobb, sier studenten Helen Kovava.18-åringen har nettopp flyttet til Aten, men vet lite om hva fremtiden i Hellas bringer. Den kriserammede økonomien har skjøvet ledigheten blant unge opp i 40 prosent.- Jeg, som alle andre, merker denne krisen på kroppen. Jeg er førsteårsstudent og familien min har nå mye mindre penger til å hjelpe meg, sier Helen til NTB.- Vi er redde for fremtiden her i Hellas. Jeg tror jeg kommer til å reise ut, sier hun foran nasjonalforsamlingen i den greske hovedstaden.
Blir vedtattPolitisk selvmordTåregassVanntorturEksplosjon?
I nasjonalforsamlingen stemmer de folkevalgte nå over nye sparetiltak som vil gjøre tilværelsen enda tøffere for millioner av grekere. En ny eiendomsskatt blir lagt på strømregningen.- Jeg er imot de nye skattene! Planene deres fungerer ikke i det hele tatt, sier Helen, som legger skylden for krisen på de tidligere regjeringene.Men regjeringen vil etter alt å dømme få grønt lys for sparetiltakene, ifølge Thanos Dokos, sjef for tenketanken ELIAMEP. Avstemningen i nasjonalforsamlingen skulle etter planen finne sted klokken 18 tirsdag kveld, men det er ventet at den blir forsinket, kanskje utsatt til onsdag.- Det vil være politisk selvmord å si nei. Og i tillegg ser de egentlig ikke at det er noe alternativ nå, sier Dokos til NTB.Grønt lys til sparetiltakene er et vilkår for en ny livline fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF). I gatene rundt de folkevalgtes bygning i sentrum av Aten er det et stort politioppbud på grunn av varslede protester.- Tirsdag blir det nok demonstrasjoner, ja, sier en politimann og lener seg på et stort gjennomsiktig politiskjold. En patron med tåregass henger i beltet hans.Samtidig kommer transportarbeidere til å sørge for nytt kaos i den greske hovedstaden, med streiker på busser og T-bane. Også skatteinnkrevere legger tirsdag ned arbeidet i protest mot den nye eiendomsskatten.Mer enn tre av fire spurte grekere mener landet bør beholde euroen som valuta, viser en meningsmåling utført for fjernsynskanalen Mega, ifølge Reuters.Men spørsmålet grekerne stiller seg er når den vanskelig situasjonen engang skal snus til noe bedre. Om det kommer nye kutt i ukene fremover. Og om EU og IMF stiller nye ende mer smertefulle krav foran neste utbetaling av lån.- Sparetiltakene er som den kinesiske vanntorturen, med drypp på drypp. Hele tiden nye kutt og skatter. Usikkerheten om framtiden er en voldsom psykologisk belastning på befolkningen, sier Thanos Dokos.Dette bekreftes av Antonis Logothesis, som vi treffer på gata i nærheten av nasjonalforsamlingen.- All følelse av sikkerhet for framtidsutsiktene, er nå forsvunnet, sier han.Analytikere peker på at trass i store protester, har flertallet av befolkningen innfunnet seg med sparetiltakene. Men at dette kan være i ferd med å endre seg fordi folk ikke ser noen vei ut av krisen.Enkelte spår en eksplosjon av protester om noen måneder. Da begynner folk som ikke har betalt eiendomsskatten å få strømforsyningen sin kuttet. (©NTB)