Kvinner får stemmerett og mulighet til å stille i lokalvalget om fire år i Saudi-Arabia, kunngjør kong Abdullah. Kvinner skal også kunne sitte i shurarådet.Endringene skjer etter det forestående lokalvalget torsdag og vil dermed først få virkning ved neste valg om fire år.- Ettersom vi avviser å marginalisere kvinner i samfunnet i alle roller som overholder sharia, har vi vedtatt å involvere kvinner i shurarådet som medlemmer fra og med neste periode, sa kongen i en tale til rådet søndag.- Kvinner vil være i stand til å stille som kandidater i lokalvalget og vil også ha stemmerett, fortsatte kongen i det som blir beskrevet som en overraskende tale.Lokalvalgene er de eneste som er åpne for folkeopinionen i Saudi-Arabia.
Konservativt landLang kamp
Over 5.000 menn stiller til valg i torsdagens lokalvalg i Saudi-Arabia, det andre valget i landets historie.Saudi-Arabia tok et første skritt i retning demokratiske valg i 2005. Da fikk saudiarabiske menn rett til å velge halvparten av representantene i lokale forsamlinger. Resten av representantene utpekes av regimet.Saudi-Arabia er svært konservativt, og kvinner er underlagt flere begrensninger. De må dekke seg til, trenger tillatelse fra en mannlig slektning for å reise og er forhindret fra å søke flere typer jobber. De har heller ikke hatt mulighet til å ta førerkort.Aktivister har lenge kjempet for å bedre kvinners rettigheter i det oljerike landet. I mai ba en gruppe intellektuelle og aktivister om en boikott av valget.I april møtte en gruppe kvinner opp for å registrere seg som velgere i byen Jeddah, en sjelden offentlig demonstrasjon mot valgsystemet. Kvinnene ble vist bort.Kvinnerettsaktivister har også markert seg ved å bryte kjøreforbudet. I sommer satte flere kvinner seg bak rattet for å aksjonere etter at en kvinne ble pågrepet for å ha kjørt bil og lagt ut klipp av handlingen på internett. (©NTB)