Et godt profesjonelt nettverk kan være gull verdt når man er på jakt etter en ny jobb. Men når det kommer til stykket, får ikke kvinner noe ut av sine nettverksevner, skriver det danske nettstedet Alive.Det er konklusjonen av en undersøkelse fra North Carolina State University, hvor hele 12.000 amerikanere har deltatt.Mens mennene i undersøkelsen hadde 12 prosent bedre sjanse til å få en ny jobb gjennom uformelle relasjoner kontra en tradisjonell søkeprosess, var det ingen forskjell hos kvinnene.
Rådgiver innen strategi, karriere og ledelsesutvikling, Soulaima Gourani, forteller til Alive at årsaken er at mange kvinner har store nettverk, men at nettverkene er bygd opp feil.- Menn søker aktivt relasjoner med folk som har samme eller høyere stilling enn seg selv, mens kvinner typisk søker andre kvinner, som vel og merke har en lavere stilling. Man ser ofte at kvinner er gode venner med resepsjonisten og kantinedamen fordi de på den måten oppnår en følelse av tillit og trygghet uten å føle seg truet, sier Gourani til nettstedet.- Det er akkurat det samme når menn og kvinner skal ut på byen. Menn vil gjerne gå ut sammen med andre menn som er mer suksessrike og har høyere sosial status. Dette er basert på tanken om at gruppen som helhet blir sterkere, og at de selv dermed også kan tiltrekke seg mer oppmerksomhet. Kvinner vil derimot ikke gå ut sammen med andre kvinner som er mer attraktive og dyktigere enn dem selv, påpeker rådgiveren.I tillegg klarer kvinner heller ikke å være like kyniske i nettverksbyggingen som menn, noe som ofte fører til store og uoversiktlige nettverk med mange irrelevante kontakter.Ifølge undersøkelsen er den manglende effekten av kvinners nettverk, også en del av forklaringen på lønnsforskjellene mellom kvinner og menn.- Kvinner anbefaler ikke andre kvinner til høyere stillinger enn deres egen, akkurat som de typisk nok heller ikke tør å be om en anbefaling. Mange kvinner føler at det er ufint og en form for juks når de får en jobb via sitt nettverk og ikke på grunn av sin kompetanse, utdyper Gourani.