Øl, øl og mer øl

I kjøleskapet til Amundsen er det øl. Den brukes i rikelig monn, både i maten og i gjestene.

Publisert 21. nov. 2011 kl. 12.09
Oppdatert 19. mars 2014 klokken 15.42
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 682 ord
amundsen.jpg

- Dette var litt mer robust og danskinspirert enn jeg hadde tenkt meg, sier Long og kikker ned i lunsjmenyen. Anmelderne sitter på Amundsen Bryggeri & Spiseri, et relativt nyåpnet sted ved Rådhuset med eget mikrobryggeri i kjelleren, live-scene og fyr på peisen.Pub-matMenyen bærer tydelig preg av å være satt sammen av en sann kromat-entusiast. Foruten de sedvanlige salatene og sandwichene, inneholder den et bredt utvalg trauste klassikere, som gubberøre, engelsk frokost, gulasj med rømmeklatt, sildetallerken og spekefat med rugbrød, for å nevne noen.- Jeg er ikke helt i rugbrød-humør i dag, sier Short ettertenksomt mens han fortsetter å granske utvalget.- Hva er egentlig flesk og duppe?, lurer Long.- Har du aldri smak det?I sin ekleste form er det vel bare stekt, salt sideflesk med poteter med hvit saus. Østlandets svar på vestlansk pinnekjøtt, kan du si, men ikke like godt.- Akkurat. Eller raspeball med dott, kanskje?- Ja, en enda bedre sammenligning. Typisk god basismat som nesten alle liker, selv om det ikke akkurat er molekylærgastronomi. Short vurderer utvalget av ymse hamburgere med en lang liste av tilbehør, men ender på blåskjell dampet i øl.- Det der med øl i matlagingen, er visst en hel liten subkultur innenfor kokkeverdenen. Det er ikke så mange som driver med det, men de få som gjør det er ofte veldig entusiastiske, forklarer Short.- Jeg har ikke prøvd det selv, så dette kan bli spennende, mener han.Også god på alkoholfrittDrikkekartet er langt som en slektsliste fra det gamle testamentet, og inneholder kun i begrenset grad annet enn øltyper fra de fleste kanter av planeten. Hverken Long eller Short praktiserer det valebrokkske ideal om at journalister skal lukte alkohol etter lunsj, så de blar seg frem til den alkoholfrie listen, som av åpenbare grunner er noe kortere. Her er likevel et brukbart utvalg på 6-7 øltyper å velge i.- Dette var da virkelig et eksempel til etterfølgelse. Hvorfor er det så forbasket vanskelig for andre norske restauranter å ha et respektabelt utvalg av alkoholfritt?- Når man av en eller annen grunn ikke skal drikke, så får man bare tilbud om eplemost, brus, eller en alkoholfri «rødvin» som smaker tapetlim, raljerer Short.- Har du smakt tapetlim?- Egentlig ikke, men det lukter ikke helt ulikt. Valget faller på en Carlsberg og en Nanny State fra feinschmecker-bryggeriet Brew Dog. Begge kunne nesten gått for vanlig øl på en god dag.Sistnevnte er så full av humle at det kribler helt ned i tærne, og en ettersmak som minner om friske bringebær.Velsmakende og litt enkeltFlesket og duppen er som forventet, hverken mer eller mindre, men Long er likevel fornøyd med førsteinntrykket.- Men jeg tror det er første gang siden studietiden at jeg spiser hermetisk bønne-stuing. Hvordan står det til med blåskjellene?, sier Long.- Slett ikke verst, faktisk. Men jeg forstår hvorfor det er mer populært å bruke hvithvin til dampingen. Jeg vil tro at øl passer enda bedre i stekt mat, tror Short.Porsjonene var ikke voldsomt store, så det bestilles et par desserter.- Når vi først skal prøve matlaging med øl, så kan jeg like godt prøve sjokoladekonfektkaken med Guinness og bringebær- sorbet, sier Short.Kompanjongen får en varm smuldrepai med blåbær og vaniljeis.- God ja, men vel kompakt og langt fra så god som mammas, mener Long.Short kjenner ikke så mye til Guinnessen i sjokoladekaken, bortsett fra at kakao-smaken er usedvanlig kraftig.- Blåbær, solbærsaus óg bringebærsorbet på samme tallerken er litt overkill. Det blir lett til at det bare smaker husholdningssaft, mener han.Det gjør forsåvidt ikke så mye. Mens de ventet har alt ølet i maten begynt å manifestere seg som en robust og snikende metthetsfølelse. Desserten får ligge halvspist igjen.- Jeg går gjerne hit igjen, men helst på kveldstid når menyen er litt bredere, konkluderer Long.LONG & SHORTAmundsen Bryggeri og SpiseriDenne nyoppussede, brune pubrestauranten ved Rådhuset byr gjestene på både kromat, sportssendinger og livemusikk. Stedets store trekkplaster er den svært omfattende øl-menyen, som kommer bedre til sin rett på kveldstid enn til lunsj. Da har de også har et mer omfattende mattilbud.Terningkast: 3Sted: Stortingsgata 20, OsloPris lunsjretter: 98-198 kronerTid før maten kom: 12 minutterÅpner for lunsj: Klokken 11.00Besøkt: 17. november 2011