- De vet knapt hva rente er

Unge må spare flere hundretusener for boligkjøp. - Rente vet de knapt hva er, hevder ungdomsøkonom Maria Setsaas.

maria.jpg

- Det vil være utopisk å tro at vi får gjort noe med sparevanene dersom vi først ikke gjøre noe med kunnskapsnivået, sier Maria Setsaas.Ungdomsøkonom i Fokus Bank mener Finanstilsynets nye krav til egenkapital ved opptak av boliglån må følges av et fornyet fokus på ungdommenes økonomiske kunnskaper.300 000 i egenkapitalFinanstilsynets beslutning fører til at dagens ungdom må ha 300 000 kroner i egenkapital ved kjøp av en bolig til to millioner kroner. Egen sparing og økonomiske kunnskaper blir dermed enda viktigere enn det har vært til nå.- De siste ukene har vi blant annet i NRKs nye programserie Teenage Boss sett at de økonomiske kunnskapene blant dagens unge langt i fra er de beste. Dette er de samme ungdommene som nå forventes å spare hundretusener før de kan få innpass på boligmarkedet, sier Setsaas.En undersøkelse utført av Synovate for Fokus Bank viser samme bilde - halvparten av landets unge mellom 15 og 25 år ikke vet hva rente er.Ikke alle kan hjelpe Tilleggssikkerhet fra for eksempel foreldre eller Startlån framstår som de to andre alternativene for unge på boligjakt, men ikke alle har foreldre som kan hjelpe.- Fokus Bank har også et ansvar for å øke bevisstheten rundt dette og selv om også vi helt sikkert kunne gjort mer, mener vi våre grep er et skritt i riktig retning, sier økonomen.Banken har etablert en rekke ulike læringportaler for økonmisk forståelse blant annet mindyourmoney.no.- Men vi savner et større politisk trykk på tema, avslutter Setsaas.Les også: 8 tips til økonomisk sikkerhet