Gründerdrømmen lever

En halv million nordmenn drømmer om å starte for seg selv. 55.000 har konkrete planer.

holm.jpg

Spesielt unge menn mellom 18 og 34 år drømmer om å bli sin egen sjef. Jo yngre, jo flere. Dette fremgår av en fersk undersøkelse som Perduco har gjennomført for DNB.Langt flere menn enn kvinner drømmer om å starte sin egen bedrift.- For de fleste blir det imidlertid med drømmen. Bare 10 prosent, 55 000 personer, har veldig konkrete planer om å starte sin egen bedrift, og de fleste av disse gjør faktisk alvor av planene sine, sier småbedriftsøkonom i DNB, Ellen Dokk Holm.Les også: Ekspertene gir gründerrådI 2010 ble det etablert 45 981 nye foretak, ifølge Foretaksregisteret.Hardt arbeidPenger og kapital, nødvendig kompetanse og en god forretningsidé er det flest mener skal til for at de skal kunne etablere sin egen bedrift. Mer oppsiktsvekkende er det at bare to prosent mener at hardt arbeid må til.- Hardt arbeid må til. Når jeg snakker med gründere og oppstartsbedrifter som har lykkes, viser det seg gjerne at de har hatt en god forretningsidè som de virkelig har brent for, og de har stått på døgnet rundt, sier Holm.Hindringer Av undersøkelsen fremgår det at det er usikkerhet rundt økonomi og inntekter som stopper mange fra å satse på egen bedrift.- Med den internasjonale finansuroen vil jeg tro at mange nå tenker at det kan bli tøft å starte for seg selv. Men, i tøffe tider kan det også by seg muligheter, sier økonomen.- Har du en unik forretningsidé du tror på og brenner for, hvorfor ikke prøve? Mens du ennå er ung og fri for store økonomiske forpliktelser har du lite å tape hvis du gjør det på en fornuftig måte, avslutter Holm.Les også: Gründer i vinden