Positiv til klimaforhandlingene

FNs klimasjef tror flere land nå er klare til å forplikte seg på ny til å kutte utslipp av klimagasser.

figueres.jpg

- Landene ser nå etter måter de kan få på plass en ny forpliktelsesperiode på, i stedet for å diskutere hvorvidt det skal komme en ny forpliktelsesperiode, sa FNs klimasjef Christiana Figueres i et intervju lørdag.Nærmere 200 land har denne uken deltatt i forhandlinger på klimatoppmøtet i Durban. Målet er å bli enige om en ny klimaavtale som skal erstatte Kyoto-avtalen.Spesielt Kina, som i likhet med USA og India ikke er bundet av Kyoto-forpliktelsene, har gitt nytt liv til de vanskelige forhandlingene ved å si at de kan være villige til å undertegne en forpliktende avtale om kutt i utslipp av klimagasser.- Vi utelukker ikke muligheten for en juridisk bindende avtale. Det er mulig for oss, men dette avhenger av forhandlingene, uttalte Kinas klimautsending Su Wei på toppmøtet fredag.Bellona-leder Frederic Hauge sier til NTB lørdag at han er svært positiv til Kinas utspill.- Dette kan bety et svært viktig løft til klimaforhandlingene, sier han.EU mener en folkerettslig bindende avtale som omfatter alle de store utslippsnasjonene, må være på plass innen 2015. (©NTB)