Skylder på mildværet

Hovedorganisasjonen Virke mener det er mildværet som gir forsiktig start på julehandelen.

julenisse.jpg

Mildvær og mangel på snø i november førte til at omsetningen i julehandelen i uke 47 gikk ned, sammenlignet med samme uke i fjor. Det går frem av en melding fra hovedorganisasjonen Virke.Etter en vekst på 0,7 prosent i uke 46 viser Kvarud Analyses julehandelsindeks at omsetningen i uke 47 i år gikk ned med 3,7 prosent sammenlignet med samme uke i fjor.Samlet for uke 46 og 47 har det vært en omsetningsnedgang på 1,6 prosent. Nedgangen var ventet da november i fjor var en svært god måned for store deler av handelen.- Været er viktig i julehandelsammenheng. Været i fjor var salgsfremmende, i år har det snarere vært salgshemmende. Med det i bakhodet er tallene bedre enn forventet, sier Bror Stende, direktør for mote og fritid, i en kommentar.Ifølge hovedorganisasjonen har nedgangen i uke 47 vært mest merkbar for kles- og skobutikkene der omsetningen i forrige uke var nesten 9 prosent lavere enn i uke 47 i fjor.Interiørbutikkene har en nedgang på 6 prosent, mens dagligvarebutikkene hadde en vekst på en prosent.Mens det ble lagt igjen færre kroner i butikkene i uke 47 i år sammenlignet med uke 47 i fjor, opplevde serveringsstedene i kjøpesentrene en salgsøkning på vel 3,5 prosent i forrige uke.Hovedorganisasjonen Virke holder fast på prognosen om en økning i julehandelen i år på 3 prosent.- Julehandelen tar for alvor fart i midten av desember når folk får lønn, avslutter Stende.