Huitfeldt vil ha mer konkurranse

Anniken Huitfeldt vil innføre eierskaps-begrensninger for å sikre mer konkurranse i bokmarkedet.

Huitfeldt_Anniken.jpg
Kultur

– Vi ser at det kommer stadig nye små forlag, og det er viktig at det skapes konkurranse i bokmarkedet. Det er derfor jeg mener det kan være behov for en eierskapslov. Det er naturlig å være føre var og finne ut hvordan vi ønsker maktforholdene i bransjen. Det spesielle er at forlagene også eier bokhandlene, sier Kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) til Aftenposten.Forlagene Cappelen Damm, Gyldendal og Aschehoug dominerer den norske bokbransjen. De har markedsandeler på henholdsvis 29,1 prosent, 23,4 prosent og 17,9 prosent.Forlagene eier også bokhandler, de store bokklubbene, distribusjonsselskapene og e-bokutgiveren, et resultat av det som kalles vertikal integrasjon. Huitfeldt ser både fordeler og ulemper med en slik maktkonsentrasjon.I Tyskland er det allerede innført eierskapsbegrensninger. Den norske mediebransjen er også underlagt eierskapsbegrensninger. Et selskap som eier en tredel av markedet for aviser, radio eller TV, får ikke kjøpe seg ytterligere opp. Et tilsvarende lovverk for bokbransjen kan få som konsekvens at de tre store forlagene må selge deler av virksomheten hvis de ønsker å gjøre nye oppkjøp. Formålet med en slik lov er å hindre at små forlag blir spist opp av store aktører. (©NTB)

Nyheter
Kultur