Slik sparer du penger i 2012

Forbrukerøkonomene Christine Warloe og Silje Sandmæl gir deg sine beste sparetips.

spare.jpg
Kultur

- I 2012 kan nordmenn se frem til et fortsatt lavt rentenivå, lav prisstigning og relativt godt lønnsoppgjør, sier forbrukerøkonom i Nordea, Christine Warloe til HegnarKvinner.Hun viser til at mønsterfamilien - med lønn og boliglån på snittet - vil sitte igjen med 2500 kroner mer hver måned sammenlignet med 2011.- Dette - sammen med et mer uryddig bilde når det gjelder de økonomiske utsiktene - gjør at 2012 for mange bør bli et år der man heller buker under evne fremfor å bruke alt man har, og gjerne litt til, fremhever Warloe.- De som har tatt opp store lån for å etablere seg i et tøft boligmarked må benytte det lave rentenivået til å betale ekstra ned på lånene sine, råder forbrukerøkonomen.Les også: - Tenk på bolig fra barnas fødsel- Ta en generaloppryddingUansett tider gjelder ifølge Warloe de samme prioriteringene når det kommer til hvordan man skal tenke sparing. Man beveger seg over til neste nivå først når man har oppnådd målet på nivået under:- Spar til bufferDen bør være på minimum 2 netto månedslønner. Selvstendig næringsdrivende, personer som jobber i konkurranseutsatt industri eller opplever stor variasjon i inntekt bør ha mer.- Betal ned gjeldBetal alltid den dyreste gjelden først. Prioriter nedbetaling av boliglån til du kommer innenfor 70 prosent gjeldsgrad, før du beveger deg til neste nivå.Langsiktig sparingSett opp spareavtaler til pensjonstilværelsen og for eksempel til barna. Tenk også etter om du har sparemål på mellomlang sikt. Hyttedrømmen kan bli en realitet hvis man setter sparingen i system.- Nyttårsforsettet for 2012 bør være å ta en generalopprydding i egen økonomi. Kartlegg hvordan du har brukt pengene i 2011, sier Warloe, og minner om at flere banker har lansert systemer som automatisk sorterer transaksjonene for deg.- Det gjør at du bare med noen tastetrykk kan se hvor mye du har brukt på blant annet mat, klær, reiser og bolig. Det er først når man har en slik oversikt at man kan gjøre reelle omprioriteringer og se hvor stort sparepotensiale faktisk er, sier forbrukerøkonomen.- Mye penger å spareSilje Sandmæls generelle råd er å lage noen økonomiske nyttårsforsetter.- Det er mange penger å spare i hverdagen, så det gjelder å få en oversikt og kontroll over økonomien, sier forbrukerøkonomen i DnB til HegnarKvinner.Hun har flere gode tips for å bedre økonomien;- Ha oversikt over pengebruken din. Bruk sms-varslinger fra nettbanken, eller sjekk nett/mobilbanken med jevne mellomrom. Betal alltid regningene dine på forfall for å unngå purregebyr.Sett også av penger til strømregningen - ta gjerne utgangspunkt i fjorårets.- Du kan spare strøm ved å sette innetemperaturen i oppholdsrom til maks 22 grader. For hver grad du senker innetemperaturen, sparer du omtrent fem prosent av oppvarmingskostnadene, sier Sandmæl, og fortsetter;- Hvilke rom bruker du lite? Det hjelper godt på det totale forbruket dersom du reduserer temperaturen på vaskerom og ubrukte gjesterom.Bruk gjerne termostat på ovnene i oppholdsrom slik at du slipper å justere for å holde temperaturen jevn.- Sett alle vinduer på full åpning en kort stund når du skal lufte. Når du lar vinduet stå på gløtt, fyrer du for kråkene, sier Sandmæl, som også råder til å bruke sparepærer der du kan.- De varer lengre og bruker mindre elektrisitet, fremhever økonomen.Hun minner også om at sparedusj bruker mye mindre varmtvann.- Eller du kan dusje lengre med det samme forbruket, sier Sandmæl.Sjekk videre hvordan huset ditt er isolert.- Selve isolasjonen i huset er en stor jobb å forandre, men lister på vinduer og dører, samt god isolasjon på loftet spiller en stor rolle for varmetapet, sier forbrukerøkonomen.Du må gjerne også vurdere om du kan henge opp tøy i stedet for å bruke tørketrommelen.- Skru av TV-en og pc-en med hovedbryteren før du legger deg. Elektriske apparater i standby bruker en del strøm selv om de ikke brukes, sier Sandmæl.Klær, gaver og matForbrukerøkonomen mener målet med å lage budsjett er for å ha kontroll. Bestem deg for hvor mye du skal bruke på mat og klær - og følg budsjettet ditt.- Vær prisbevisst, se på prislappen før du handler. Smør matpakke i stedet for å kjøpe lunsj, og fyll opp vannflasken og termosen i stedet for å kjøpe drikke. Kjøp brusen i dagligvarebutikken i stedet for kiosken. Kjøp en pakke med is til familien i stedet for enkeltvis, tipser Sandmæl.Bruk også nettet.- Selg ting du ikke bruker og kjøp brukt. Sammenlign priser på nett og handl gjerne fra land der kursen er lav. Kosmetikk kan ofte være billigere på nett, sier Sandmæl.Det gjelder også klær.- Du kan også handle klær på salg og på outlets eller bytte med venninner, tipser økonomen.Når det gjelder innkjøp av jule- og bursdagsgaver, mener hun du gjør lurt i å vente på salg.- Kjøp inn gavene når det er gode tilbud i butikkene. Ha gjerne en pappeske stående hjemme og fyll den opp i salgstider, sier Sandmæl.Skal du gjøre innkjøp til eget bruk, er rådet å være tålmodig.- Ikke fall for lett for fristelser, men lag en ønskeliste med ting du vil ha og ønsk deg det til jul og bursdag, sier Sandmæl.Å handle mat sulten og på impuls, er en dårlig ide.- Planlegg matinnkjøpene, og lag en handleliste - gjerne for en uke så du kan kjøpe frossent i stedet for ferskt og billigere alternativer som f. eks First price. Impulshandling blir ofte mye dyrere, sier Sandmæl.Møbler, velvære og bensin Et annet smart grep på nyåret er å sjekke ut om du kan spare penger ved å bytte forsikringsselskap, mobilabonnement eller strømleverandør.- Prut eller bruk lavprisgarantier/prisløfter på varer som hvitvarer, biler, båter, elektronikk, byggevarer og møbler. Bruk tid på å ringe eller oppsøke flere aktører, og spør om et tilbud og du vil mest sannsynlig få en lavere pris, fortsetter Sandmæl.Videre kan du utnytte ditt nærmeste bibliotek for gratis aviser, bøker og dvd-er.- Og spar velværen til du er på ferie. Det er billigere med frisør, hudpleie og massasje i utlandet, råder Sandmæl, og legger til et siste tips:- Fyll bensin på søndager, eller mandag før lunsj. Da er det som regel billigere med bensin, avslutter forbrukerøkonomen.Les også: Trendanalytiker om 2012

Nyheter
Kultur