Slik unngår du pengetyvene

Du kan spare mye på å unngå hverdagens fristelser, mener forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

Publisert 12. jan. 2012 kl. 15.04
Oppdatert 16. des. 2013 klokken 16.07
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 304 ord
penger.jpg

Silje Sandmæl har et godt råd til dem som skal sette opp budsjett for nyåret:- Før man går i gang med å sette opp et realistisk budsjett gjelder det å skrelle bort de unødvendige utgiftene, sier hun til HegnarKvinner.Sandmæl har laget en punktliste over hvilke utgifter de fleste kan spare på i hverdagen:1. Opprett e-faktura og betal alltid regningene dine på forfall for å unngå purregebyr.2. Vær prisbevisst, se på prislappen før du handler. Smør matpakke i stedet for å kjøpe lunsj, fyll opp vannflasken og termosen i stedet for å kjøpe drikke.3. Vent på salg, kjøp inn jule- og bursdagsgaver når det er gode tilbud i butikkene. Ha gjerne en pappeske stående hjemme og fyll den opp i salgstider.4. Vær tålmodig, ikke fall for lett for fristelser men lag en ønskeliste med ting du vil ha og ønsk deg det til jul og bursdag.5. Planlegg matinnkjøpene, lag en handleliste, gjerne for en uke så du kan kjøpe frossent i stedet for ferskt og billigere alternativer som for eksempel First Price. Impulshandling blir ofte mye dyrere.6. Bruk nettet. Selg ting du ikke bruker og kjøp brukt.7. Handle klær på salg eller på outlets eller bytt med venninner.8. Sjekk om du kan spare penger ved å bytte forsikringsselskap, mobilabonnement eller strømleverandør.9. Prut eller bruk lavprisgarantier/prisløfter på varer som hvitvarer, biler, båter, elektronikk, byggevarer og møbler. Bruk tid på å ringe eller oppsøke flere aktører, spør om et tilbud og du kan få en lavere pris.10. Utnytt biblioteket for gratis aviser, bøker og dvd'er.11. Fyll bensin på søndager, eller mandag før lunsj. Da er det som regel billigere med bensin.12. Er du medlem av en fagforening, sjekk ut tilbudene.13. Hvilke medlemskap kan du skrelle bort? Er du støttemedlem på et treningssenter, glemmer du å sende tilbake bøkene i bokklubben eller lignende?Les også: Få orden på økonomien