Spill på kreditt hos Norsk Tipping

Spill på kreditt er en uting, ifølge Norsk Tipping. Ulovlig er det også, ifølge Kulturdepartementet, men fullt mulig hos din nærmeste kommisjonær.

Spill fra Norsk Tipping. Foto: Scanpix
Kultur

Med statens velsignelse har Norsk Tipping åpnet sine betalingsterminaler for at spillende kunder kan betale for kjøp av spillselskapets produkter med sine kredittkort ute hos kommisjonærene.Det takket være at betalingsterminalene "lures" til å tro at det er ordinære varekjøp eller kontantuttak som kunden foretar. I virkeligheten kan stripa på Masterkortet gå varmt i jakten på millionpottene. Dette opprører kredittkortbransjen.- Hadde Norsk Tipping vært et privat spillselskap, hadde de vært stengt for lenge siden, sier adm. dir. Freddy Syversen, Entercard.Les også: - Vi er ingen bad guysFølger Norsk Tipping På Narvesen og Rema 1000, som er en del av Reitan kjeden, er det for eksempel mulig å betale både sitt daglige brød og lottokupongen med kredittkortet.- Vi forholder oss til norske lover og regler, og følger ellers Norsk Tipping sine retningslinjer på området, sier kommunikasjonsdirektør i Reitangruppen, Solfrid Flateby.På Rema1000, Kiwi og Bunnpris kan du nå finne Norsk Tippings nyvinning - Spill i kasse. En ekstra terminal for betaling av spillproduktene fra Hamar, har aldri vært vurdert.- Det vil i så fall bli både et kostnads- og plasseringsspørsmål. Vi har stor respekt for spillavhengighetsproblematikken, og opplever det som viktig å utvikle ansvarlige løsninger sammen med Norsk Tipping, sier Flateby.Ført bak lyset I bakgrunn for den liberale holdningen til bruk av kredittkort som oppgjørsmiddel for spillprodukter, spøker Straffelovens §12 fra 1902. Kredittkortbransjen venter bare på den første smellen, og prøver å ta sine forhåndsregler i mellomtiden.- På bakgrunn av den nye lovgivningen i 2010 har vi sperret alle våre kredittkort for transaksjoner som er kodet for spill. Vi blir dog ført bak lyset når vi ikke får kjennskap til at kunden bruker kortet til kjøp av spill. Dette vil kredittkortbransjen og spillselskapene få rett i fanget før eller siden. Det vil komme saker, og de tror jeg vil prosederes for Høyesterett. Utfallet er langt fra gitt. Hele problematikken kunne vært unngått med mer reinhårig opptreden fra Norsk Tipping ute hos kommisjonærene og brukerstedene. Betalingsterminalene er ikke riktig satt opp, og det med statlig full viten og vilje, sier Entercard-sjefen.Nulltoleranse? Spill på kreditt har flere tolkninger, og Norsk Tipping strekker linja ved sine kommisjonærer.- Vi har en nulltoleranse for at våre kommisjonærer yter sine kunder aktivt kreditt ute i butikkene. Det er grunnlag for å dra inn kommisjonærvervet. Vi skal ha vårt ukentlige oppgjør. Vi kan ikke hensynta hvor kundene tar sine penger til betaling fra. Denne problematikken du skisserer er først og fremst kredittkortbransjen sin egen hodepine, sier kommunikasjonsrådgiver hos Norsk Tipping, Roar Jødahl.Dagens betalingsterminalsystemer forteller imidlertid ikke kredittkortselskapene om spill som er foretatt på kreditt.- På skjermene våre kommer det informasjon om hva kredittkortene blir brukt til. Transaksjonskoden for spill har vi lagt inn med sperre. Det betyr at alle betalingsterminaler som er dedikerte for spill, vil bli avvist her hos oss. Dessverre så har svært mange butikker og kiosker betalingsterminaler som kun forteller om varekjøp og kontantuttak, og da vil vi være sjanseløse på å fange opp spill på kreditt, sier adm. dir.Freddy Syversen, Entercard.Kulturdepartementet er krystallklar - Spill på kreditt er ikke tillatt på spill som Norsk Tipping tilbyr. Derfor skal man ikke kunne benytte kredittkort når man deltar i et av selskapets spill. Dette gjelder også dersom deltagelse skjer i forbindelse med ordinære varekjøp og lignende, får HegnarOnline opplyst hos informasjonsenheten i Kulturdepartementet.Kulturdepartementet, som trekker opp retningslinjene for driften i Norsk Tipping, er overrasket over at forbrukere får bruke sine kredittkort ved kjøp av spill fra Norsk Tipping.- Når det gjelder Norsk Tipping er det ikke mulig å betale for noen av deres spill, inkludert spill i kasse som man kjøper i dagligvarehandelen, med kredittkort. Deltagelse i selskapets spill, samt påfylling, kan kun skje via kontanter, debetkort eller gjennom overføring fra ordinær bankkonto, får HegnarOnline opplyst i informasjonsenheten i Kulturdepartementet.Uproblematisk?Hos Norsk Tipping stiller man seg uforstående til hele problematikken.- Vi diskuterer gjerne spørsmål om betalingsformidling med kredittkortselskapene, men ikke gjennom pressen, sier pressekontakt Roar Jødahl.Norsk Tipping ser ikke på bruk av kredittkort hos kommisjonær på samme måte som Entercard.- Det vil være helt absurd om kommisjonæren skulle gå i forhør med kunden om hva slags kort han bruker, før han får lov til å trekke kortet, sier Jødahl.Entercard reagerer og kaller det ansvarsfraskrivelse og å lukke øyne for det Norsk Tipping vet foregår ute i markedet.- Norsk Tipping gjemmer seg bak staten, og går inn for å spre sine spillepunkter i stadig større tempo. Om Norsk Tipping ville hatt rent mel i posen, hadde de pålagt alle sine kommisjonærer å ha en ren betalingsterminal knyttet opp mot kjøp fra spilleterminalene. Det hadde vært en ryddig og proaktiv adferd, sier Entercard-sjefen Freddy Syversen.

Nyheter
Politikk