Små barn skal sitte pent og spise. Eller skal de? En ny britisk undersøkelse viser at barn som får lov til å møte mat med alle sanser kan få sunnere og mer varierte matvaner.- Det er bra for barn å aktivere sansene sine når de spiser, sier klinisk ernæringsfysiolog Camilla Nybø i en pressemelding fra Ella's Kitchen.Hun er gründeren bak bedriften Ernæringsspesialisten, som arrangerer blant annet ernæringsforedrag for foreldre og ansatte i barnehager, med fokus på sunn mat for barn.
Basert på studieJo før jo bedre
Ifølge en undersøkelse gjennomført ved Universitetet i Reading har barn som får bruke alle sanser og kjenne, lytte, ta på og leke med mat mindre sjanse for å bli kresne i matveien senere i livet.Funnene er basert på en studie der en gruppe barn mellom ett og tre år fikk bruke sansene i møte med frukt og grønnsaker gjennom lek, berøring, sang og historier. De ble målt opp mot en kontrollgruppe som ikke gjorde disse aktivitetene.- Resultatene viser en tendens til at mataktiviteter som spiller på flere sanseregistre enn smak alene, kan bidra til et økt inntak av sunn mat som frukt og grønnsaker blant barn, hevder forskerne P. Dazely & C . Houston-Price i sin rapport.Nybø i Ernæringsspesialisten understreker at smakspreferanser etableres tidlig i livet, og at sunne matvaner som blir grunnlagt tidlig i livet ofte vedvarer.- Barn bør få ta i og kjenne på matens konsistens, lukte på den og lære å kjenne den igjen, og de bør selv få føre mat til munnen. Det kan gi en god mestringsfølelse hos den lille, sier hun.Nybø er også opptatt av at barn bør lære seg og like sunne og rene matvarer.- Det er viktig at barnematen er rik på vitaminer, mineraler og sporelementer. Den må heller ikke inneholde store mengder salt, da spedbarn har dårligere kapasitet til å skille ut salt via nyrene. Det er derfor gunstig at spedbarn og barn eksponeres for, og lærer seg å like, sunne og rene matvarer, sier ernæringsfysiologen.