En drøss saker om avtalt spill i europeisk fotball

Kampfiksing er et voksende problem. Ifølge Svenska Spel pågår det gransking av hele 60 ulike saker hvor fotballresultater kan være avtalt på forhånd.

Keeper i aksjon i fotball - Foto: AP
Veien hit
Kort tid før fotball-EM ble en stor kampfiksingssak avslørt i Italia. Landslagsspilleren Domenico Criscito ble kastet ut av Italias tropp til europamesterskapet.
FIFA og UEFA følger medThern merket ikke noe
Problemet er ifølge en rapport størst i sør- og den sørøstlige delen av Europa. Italia har vært utsatt for kampfiksing en rekke ganger. Foran VM i 1982, VM i 2006 og årets EM har det kommet stygge saker om avtalt spill.- Veldig beklagelig for italiensk fotball. Det kreves mange tiltak med tydeligere lovverk, sier Lennart Nilsson til det svenske nyhetsbyrået TT.Han er leder for en avdeling i Svenska Spel, som tilsvarer Norsk Tipping her hjemme, som overvåker spillinnsatser på fotballkamper i Europa.17 spillselskaper i Europa har gått sammen for å forhindre illegale innsatser. Nilsson forteller om en merkbar økning i mistenkelig spill.- Definitivt. Det har også FIFA og UEFA lagt merke til. Det er mye å gjøre, men reisen har startet. Vi er oppmerksomme på dette, men en del av kampene bryr vi oss ikke om. Når det kommer innsatser som ikke er forventet, rapporterer vi det inn, sier Nilsson. Den tidligere svenske landslagsspilleren Jonas Thern spilte fem år i Italia på 1990-tallet. Han la ikke merke til kampfiksing den gangen.- I dag er det et helt annet opplegg og folk er dessverre villige til å jukse for egen vinning. Elsker man idrett og satser penger, vil det alltid være en skuffelse når noe ikke stemmer. Det var ikke det samme tilbudet den gangen. Nå kan man spille på alt. Man ville aldri unngått å se om noen i kampene underpresterte med vilje, utover at spilleren ikke var bra nok, sier Thern.Norsk og svensk fotball er sjelden koblet til kampfiksing eller mistenkelige spill. Derimot skal en ikke lenger enn til Finland hvor det ifølge Nilsson er to-tre saker som har havnet for domstolene.Han tror ikke det er særlig fare for avtalt spill under sommerens fotball-EM.- UEFA har veldig god kontroll på arrangementet.