Å reise på ferie med kjernefamilien kan gi nye utfordringer enn de man møter i den hektiske hverdagen, skriver coach Liv-Janne Silset i et innlegg på
. Hele familien gleder seg; vi skal slappe av, kose oss og være SAMMEN!Men det kan bli en brutal oppvåkning dersom man idylliserer familieferier, forklarer Silset.Foreldre betaler ofte dyrt for ferien og ønsker seg også nettopp det - ferie. Spesielt småbarnsforeldre vil erfare at det ikke fungerer slik. Barn med et høyt energinivå i hverdagen, vil også ha det i ferien. De skal ikke i barnehage eller på skole hvor barna vanligvis får brukt mye av energien. I tillegg er det nye omgivelser som krever ekstra oppmerksomhet fra voksne, for eksempel på badestranden.Uansett hvor hektisk dere får det på familieferien, husk at det er minner for livet dere skaper sammen, understreker coachen og presenterer syv tips til foreldre.1. Bruk tid på å evaluer ferier dere har vært på tidligere, hva har fungert, hva har ikke? Hva likte alle mest av alt? Når er dere tilbøyelige for konflikter? Dette kan hjelpe dere i planleggingen rundt neste ferie. Hvilke forventinger har dere? Som familie, foreldre, men også som kjærester. Har den ene forventinger om romantiske spaserturer bør man også snakke igjennom dette på forhånd.2. Det er en fordel om mor og far er samkjørte i forhold til barneoppdragelsen og fremstår som et team ovenfor barna. I ferien kan dette by på nye utfordringer, da begge foreldrene ofte vil være tilstede samtidig. Dersom dere er uenige rundt noe som involverer barna, finn et privat område uten små ører, hvor dere som foreldre blir enige på tomannshånd.3. Del dere opp i grupper, både med og uten barn. Unngå at hele familien tråkker oppå hverandre fra morgen til kveld gjennom hele ferien. Som foreldre trenger man også alenetid, bli enige om at nå er det mor eller far som skal få litt fritid. Søskenkrangling kan også bli mer uttalt i ferier, barnet vil sette mer pris på søsken som lekekamerat om de også får savne hverandre innimellom.4. Snakk med barna om hva som skjer og hva dere skal gjøre. Barn mister forutsigbarheten i hverdagen når man har ferie, og som kjent elsker barn rutiner. Forbered barna på hva som skal skje og advar de om hva som kan være kjedelig før dere drar, som pakking, reise, køer etc. Det er ikke bare fest og moro hele tiden.5. Vær fleksibel og realistisk. Det kan lønne seg å ikke være for rigid i forhold til hvilke planer dere har. Juster planene om et barn går i vranglås, om en i familien blir syke eller været ikke er som dere ønsker. Ikke gap over for mye, la barnas alder få være med å styre aktivitetsnivået både for barn og voksne.6. Tillat en krasjlanding. For småbarnsfamilier er ferie å ikke dra på jobb hver dag, å få mer tid sammen med familie og venner. Jobben som skal gjøres i familien vil fortsatt være tilstede og barna våkner gjerne like tidlig hver morgen. Det er lett å krampekose seg når man skal ta igjen alt det tapte, ikke føl at ferien er ødelagt selv om dere møter noen utfordringer underveis.7. Ta med barnevakt. Har dere mulighet, inviter med noen som kan avlaste dere for en natt eller to. Ta ferie i ferien - uten barn.Les mer på Liv-Janne Silset sin blogg !