Suu Kyi fikk jublende velkomst

En glad og rørt Aung San Suu Kyi fikk en varm velkomst i et kjølig Norge av regjering, kongepar og hundrevis av jublende eksilmyanmarere.

Aung San Suu Kyi - Foto: Ap/Scanpix
Veien hit
Nesten 21 år forsinket kom Suu Kyi til Norge for å takke for nobelprisen og holde sitt lenge utsatte nobelforedrag.- Det er kaldt, men hyggelig, sa en smilende Suu Kyi da hun landet på Gardermoen fredag ettermiddag. Den enorme gleden som etterpå møtte henne fra hundrevis av jublende mennesker utenfor Grand Hotell, varmet henne utvilsomt opp.Den myanmarske demokratiforkjemperen tok seg god tid til å hilse på flere av de mange eksilmyanmarerne som trengte seg sammen i håp om å få et glimt, og hun fikk etter hvert favnen full av blomsterbuketter.Blant de mange som ga henne blomster, var ni år gamle Eh Kler Ler Moo Aarron fra Østfold. Hun syntes det var stas å få se Suu Kyi.- Mine foreldre har fortalt meg at hun skal bli den nye lederen i Myanmar, forteller hun til NTB.
Stolte eksilmyanmarereIkke lenger fryktØnsker investeringer
- Dette er en viktig dag for oss, vi er så glade, sier Tan Myint Oo, som hadde ventet utenfor Grand i mange timer. Som mange av de andre frammøtte eksilmyanmarerne hadde han pyntet seg i nasjonaldrakt og viftet med flagg og bilder av Suu Kyi.- Det har kommet eksilmyanmarere fra Sverige, Danmark, Nederland, Tyskland, Polen og også helt fra USA til Oslo for å hylle Suu Kyi i dag, sier Khin Moe Moe. Selv har hun tatt turen fra København.- Vi er stolte av henne, og vi er stolte av landet vårt. Vi er stolte av demokratiseringsprosessen som er i gang, og vi er stolte av at landet vårt endelig nyter respekt, sier hun.Suu Kyi landet på Gardermoen fredag ettermiddag, en halv time forsinket. Hun ble tatt imot av Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland, Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad og kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp).Reisen er den første Europa-turen hennes siden hun for første gang ble satt i husarrest av militærjuntaen i 1989.At hun endelig våger seg ut av Myanmar uten frykt for ikke å få lov å vende tilbake, er et klart tegn på at hun føler seg sikker på at reformprosessen går videre.Etter å ha blitt innlosjert på Grand, ble hun kjørt videre til Statens representasjonsbolig i Parkveien for å møte statsminister Jens Stoltenberg som ønsket henne varmt velkommen og fortalte henne at det norske folk hadde ventet lenge på henne.Selv innrømmet hun at hun ikke har skrevet på nobelforedraget sitt i alle årene hun satt i husarrest.- Jeg har ikke jobbet med foredraget i 20 år, jeg begynte i forrige uke, men det er resultatet av hva jeg har opplevd de siste 20 årene og hvem jeg er nå, sa hun til et stort oppbud av norsk og internasjonal presse.Suu Kyi ønsker nå utenlandske investeringer, men gjorde det klart at de må skje på en demokratifremmende måte. Hun understreket også at hun aldri har vært imot de militære, men at hun vil ha en profesjonell hær som er elsket og respektert.Det stramme programmet fortsatte med middag med regjeringen og kongeparet på Akershus slott, der Stoltenberg hilste henne velkommen i norsk sommersol.Nobelforedraget holder hun lørdag i Rådhuset. Seremonien blir akkurat som den ekte seremonien hun gikk glipp av i 1991 da hun satt i husarrest i Yangon, bortsett fra at selve prisen og diplomet ble gitt til hennes mann og sønner i 1991.Søndag reiser hun til Bergen der hun skal takke for Raftoprisen som hun satte minst like stor pris på som nobelprisen, siden det var den som for alvor gjorde henne og hennes kamp mot militærstyret kjent i verden.