Evig solskinn

Hun er blant landets mest siterte analytikere, topptrent til fingerspissene og tar alltid telefonen.

Publisert 16. juli 2012 kl. 08.38
Oppdatert 16. des. 2013 klokken 19.39
Lesetid: 5 minutter
Artikkellengde er 1244 ord
Thina Saltvedt - Foto: Finansavisen

Det var det året det norske oljeeventyret startet. To år tidligere hadde Philips Petroleum Company oppdaget olje på Ekofisk. 15. juni 1971 startet produksjonen av det sorte gullet som siden har tullet et helt folk inn i velferdens trygge slør. Dette året, da det moderne velferdssamfunnet så dagens lys, ble hun født. Et nytt tilskudd til det snart så privilegerte, men fremdeles nøkterne, folket i nord:Foreldrene var velutdannede, barnelærdommen hun fikk var at det er hardt arbeid som må til for å skape resultater. Gi aldri opp. Hun ble stilt kravene om å forsøke, og fikk mulighetene til å drive det til noe stort.De siste ukene har telefonen ringt som aldri før. Kunder og andre forbindelser utenfor lykkelandets grenser har lurt på hva som skjer. Hvorfor oljearbeidere med årlig millioninntekt og rause skiftordninger har satt landets rykte som en sikker oljeleverandør i fare. Hun har vært flau.SolsvinnThina Margrethe Saltvedt sitter på stamkafeen et kvartal unna Nordeas hovedkontor. Hun rører forsiktig i en gråbrun gugge av sukker, sjokolade, smeltet is og kaffe. Utenfor faller tunge dråper taktfast i det som ser ut til å bli tittelsporet for sommeren 2012.Som regel har hun ikke tid til å sitte ned. En som jobber mellom 70 og 80 timer i uken, presser inn fire treningsøkter, alltid tar telefonen når den ringer og uten unntak ser ut som et utklipp fra et hvilket som helst moteblad, har ikke tid til å synke ned i kafeens myke stoler for å nyte sin frappuccino.Hun smiler. Nei, hun skinner.det er ikke alle som klarer å svelge at en solvind av en kvinne, forøvrig kledd i gult for anledningen, skal ta faglige og sosiale utfordringer på strak arm uten å blunke. Det må være noe galt med henne.- Dine mannlige, middelaldrende konkurrenter har ikke alltid pene ting å si om deg?- Å? Da tør de i alle fall ikke så si det direkte til meg.LettoljeDet er den vellykkedes dilemma. Du kan gjøre alt riktig, men før eller siden vil noen mislike deg for det.Hun har mastergrad og doktorgrad, i alt elleve års høyere utdannelse, og er oljeansikt utad for Nordens største bank. Likevel må hun tåle betegnelser som «lettvekter».Kanskje er det fordi hun får det til å se så enkelt ut. Pressen elsker henne. Hun er den som på kort varsel kan hentes inn i de sosialdemokratiske lokalene på Marienlyst og kjapt forklare over eteren hvorfor og hvordan geopolitiske beslutninger påvirker Norges viktigste eksportvare. Og det på en slik måte at det gir mening for både sykepleieren på Stovner og advokaten på Frogner.- Det er kanskje noen som forveksler det med at jeg er en lettvekter. Men det er jo langt mer utfordrende å bruke et folkelig språk når en skal snakke fag. Det krever at du virkelig forstår det du snakker om. Alle kan pugge noen setninger med tung terminologi.Hun løfter en solbrun, stram og veltrent arm. Tvinner det tykke, kastanjebrune håret rundt hånden, og lar det falle ned over skulderen.PresseplassEgentlig skulle hun bli ballettdanser. Den vevre, men sterke kroppen kan umulig ha vært det som hindret henne. Og de lynende øynene lyver ikke, viljestyrken de utstråler er helt reell. Syv år alene bak en bokstabel i en britisk industriby der kriminaliteten på 1990-tallet var så tilstedeværende at byen på folkemunne ble kalt gunchester har hun kommet seg gjennom. Så må det ha vært fornuften som stoppet henne. For en glitrende karriere for en norsk danser er nesten utenkelig, og i beste fall en kort affære.Hun fører sugerøret, som står som en påle midt i grøtglasset fremfor henne, forsiktig mot munnen.Erfaringen fra den gryende dansekarrieren er på ingen måte bortkastet. Hun opptrer mer enn noen gang.- Alt handler jo egentlig om kommunikasjon. Både overfor kunder som vil vite hva som skjer og hvorfor, overfor journalister, i rapporter til markedet og i presentasjoner. Det holder ikke å vite og å forstå selv, dersom man ikke klarer å formidle det. Det gjelder vel på de fleste områder og i de fleste relasjoner i livet, ikke bare på jobb.På bordet blinker telefonen. Hun overser den, blir heller i samtalen.Da hun fremdeles øvde for å danse på en scene, lærte hun å se publikum. Det har hun fortsatt med siden.- Flere journalister har fortalt meg at det slett ikke er alle i min bransje det er trivelig å ringe til. Jeg har ikke lyst til å være en av dem. Hvis jeg ikke vil snakke med noen, lar jeg være å ta telefonen.Det skjer sjelden. Da hun var på ferie med venninnene i Florida i fjor, måtte de rett som det var vente på at hun snakket ferdig med en eller annen journalist i en eller annen avis.LetevirksomhetHun er vanligvis omringet av menn på arbeidsplassen, men få skrivebord i det åpne kontorlandskapet er mer kaotiske enn Saltvedts. Rapporter og armbånd ligger om hverandre.Hun ler. Forsikrer om at det er et system i kaoset.Lokalene er sommerstille, de fleste er reist på ferie. Saltvedt holder fortet ut juli, før hun unner seg en uke ferie.På hennes venstre side sitter vanligvis Nordea Markets' sjef Thorodd Bakken i et kontor av glass. Mellom dem står en strategisk plassert plante. Bortsett fra den, gjør hun ingen forsøk på å skli ubemerket hen blant de høyreiste, mørke skikkelsene.- Hvorfor skal vi kle oss i mørke dresser når vi har så mye annet flott å velge mellom?Men hjemme venter en tom leilighet. Hun har ikke funnet drømmemannen. Et tips til ham er å droppe jobbpraten. For det mangler ikke interesse. Ved google-søk på «Thina Saltvedt» er første søkeforslag tilleggsordet «gift». Heller ikke drømmeleiligheten har hun funnet. Venninnene sier hun jobber for mye. Hun er på evig leilighetsjakt, men rekker aldri å gå på visninger. Derfor leier hun fremdeles - noe hun mest sannsynlig ikke ville råde andre til, rent privatøkonomisk.ForfulgtSelv uten de fargerike kjolene ville hun skilt seg ut. Det er en mannsdominert bransje.- Vi blir flere og flere kvinner. Det er bra. Jeg merker også at det er mye enklere å komme i kontakt med kvinner.Spesielt under større sammenkomster.- Det er vanskelig å mingle, det er en barriere som må brytes. Spesielt når folk allerede står i grupper. Da må du bare gå bort og presentere deg, og enten blir du inkludert i samtalen, eller så blir du ikke. Blir du ikke, så er det litt pinlig. Da må du bare gå bort til neste gruppe og prøve igjen. Det har hendt meg noen ganger.Hun ler en trillende latter.Som regel blir hun lagt merke til, og det meste av tiden er oppmerksomheten positiv. Men gjenkjennelseseffekten har også gitt negative utfall.Hun er blitt trakassert over SMS-er og ved telefonoppringninger. Nettaviser har måttet stenge kommentarfeltet der hun er intervjuet.En gang ble det så langvarig og alvorlig at hun måtte gå til politiet. Personen ble senere domfelt, etter å ha sendt sjikanøse SMS-er fra en stjålet mobiltelefon.- En annen gang ble jeg faktisk beskyldt for å ha startet finanskrisen, sier hun, og bryter ut i latter.- Det var ikke noe morsomt da det pågikk, for jeg fikk telefonoppringninger til alle døgnets tider.Hun ser ut av vinduet i kafeen. Gråværet har gjort retrett, og en stripe av solskinn treffer vindusruten.- Men tanken på at jeg skulle være i posisjon til å starte en finanskrise, det er det jo litt underholdning i.Thina Margrethe SaltvedtAlder: 40 årStilling: Oljeanalytiker i Nordea MarketsAktuell: Nylig avsluttet oljestreikKarriere:2006 - : Oljeanalytiker i Nordea Markets2004 - 2006: Controller, operasjonell risiko i Nordea Markets2004: Controller i Nordea Markets2001 - 2003: Rådgiver i Norges Bank