Rettighetene du har ved flyforsinkelser

Forsinkelse på mer enn tre timer gir flere rettigheter, men ikke alle flyselskap retter seg etter det.

Foto: Scanpix

Sommer og ferietid betyr mange reisende med fly til og fra utlandet, men ikke alle vet hvilke rettigheter de har hvis flighten blir kansellert eller forsinket.I utgangspunktet har passasjerer krav på en standardkompensasjon fra 250 euro og oppover ved en forsinkelse på mer enn tre timer. Rettighetene dine slår inn når1) Forsinkelsen er mer enn to timer for flyginger på 1.500 km eller mindre.2) Forsinkelse på mer enn tre timer innen EU- og EØS området for flyginger over 1.500 km3) Forsinkelse på mer enn tre timer utenfor EU- og EØS-området på under 3.500 km4) Forsinkelse på mer enn fire timer på alle flyginger over 3.500 km.Dersom ett av kravene er oppfylt, har du uansett årsak til forsinkelsen, krav på skriftlig melding fra flyselskapet samt måltider og forfriskninger som står i forhold til ventetiden og gratis hotellovernatting dersom ny avgang først blir dagen etter.- Bryter regleneDe fleste selskapene følger reglene, men noen har flere saker i Transportklagenemnda enn andre.Lavprisselskapene Wizz Air (4 saker) og Ryanair (3 saker) har flest ganger unnlatt å gi passasjerene sine det de har krav på. Europeiske nettverksselskaper som Lufthansa (1 sak), TAP Portugal (1 sak), Air Baltic (1 sak) og Brussels Airlines (1 sak) er også representert. Hele 8 av 11 saker dreier seg om forsinkelser.- Vi liker dårlig at enkelte flyselskaper bryter reglene. Selskapene må forholde seg til gjeldende rett, sier Anne Haabeth Rygg, fagdirektør for samferdsel i Forbrukerrådet til NTB..Ved uenighetFor passasjerer er det nødvendig å vite at hvis ikke klagen vinner fram hos flyselskapet, kan klagen rettes til Transportklagenemnda.Saken kan gjelde uenighet ved forsinkelser, kanselleringer, overbookinger, bortkommet/skadet bagasje og andre forhold som direkte knytter seg til gjennomføringen av flyreisen fra du møter på flyplassen til du har hentet bagasjen.Halvparten fikk medholdTransportklagenemnda behandler klager på fly og jernbane. Nemnda behandlet 329 saker på flyklager i 2011, og klager fikk medhold i halvparten av disse. De aller fleste flyselskapene føyer seg etter nemndas vedtak.- Det er viktig at passasjerene kjenner sine rettigheter og benytter seg av muligheten til å klage. Dessverre informerer flyselskaper ikke godt nok om hvilke rettigheter passasjerene har når flyet blir forsinket eller kansellert, mener Rygg. (©NTB)