- Savnet blir nok sterkest i dag

Kulturministeren mener dagen i dag er en dag for sorg, refleksjon og ettertanke.

Anniken Huitfeldt

- I går gjenopplevde vi den grusomme dagen. Dette var viktig å gjøre ett år etter - å se det vonde i øynene. I dag er en dag for sorg, refleksjon og ettertanke. Savnet blir nok sterkest i dag, sier kulturminister Anniken Huitfeldt.Kulturministeren var med på markering for de etterlatte på Utøya søndag formiddag, og på den lukkede minneseremonien senere på kvelden.- Det som var mest brutalt å se var hvor mange som var rammet. Å se ansiktene på familie og nære av 69 ungdommer, sier Huitfeldt.Huitfeldt var også til stede under minnekonserten søndag kveld på Rådhusplassen i Oslo, hvor det kom nærmere 60.000 publikummere.- Mange tekster traff meg. Noen satt ord på smerten, noen satt ord på håpet, og noen på gleden over det å leve. Jeg ble overveldet over flere av tekstene, av Kringkastningsorkesterets «Til ungdommen», og Renate Tårnes «Idyll», som var dedisert til kjæresten som døde på Utøya, sier Huitfeldt.«Til ungdommen ble fremført på Rådhusplassen, mens «Idyll» ble fremført på Utøya.Kulturministeren forteller at hun er veldig takknemlig for måten NRK arrangerte minnekonserten på, i samarbeid med Kulturdepartementet.- Det viser hvordan kunst og kultur er viktig for å sette ord på vanskelige følelser, men også for å peke fremover og gi håp, sier statsråden.- Dette handlet om hele Norge, avslutter Huitfeldt. (©NTB)