Starter avrusningsklinikk for de rike

For rike mennesker med høy sosial profil finnes nå et privat avrusningstilbud.

Foto: Scanpix

- Når jeg ser meg selv i speilet ser jeg ingen narkoman - men jeg er jo det, sier "Fredrik", til Aftenposten.Han er avhengig av kokain. Hver eneste dag tar han ett til to gram av stoffet. Han går på jobb, treffer sine kunder og møter barna sine i kokainrus. Alle er uvitende om at han hver andre til tredje time går på toalettet for å ta seg en ny stripe.- Jeg fungerer godt, og det er vanskelig å se at jeg er ruset. Men kroppen min blir veldig sliten. Et så høyt kokainforbruk gjør noe med hodet ditt. Du blir paranoid og får en annen virkelighetsforståelse, forteller "Fredrik".Totalt bruker han mellom 30 000 og 40 000 kroner på kokain i måneden. "Fredrik" vil ikke gå til det offentlige helsevesenet med problemet. For å forsøke å bli kvitt avhengigheten skal han derfor bruke ferien sin på et nytt avrusningstilbud rettet mot rike mennesker. Heimveg heter selskapet. For 130 000 kroner tilbyr de 14 dagers avrusning på en klinikk i Spania.Berit Nilsen som leder Oslo universitetssykehus' senter for rus og avhengighetsbehandling, mener det er hos dem den beste faglige kompetansen ligger.- Det offentlige helsetilbudet er et godt tilbud, både for fattig og for rik. Jeg tror ikke de rike trenger et eget behandlingstilbud, sier hun.Sosiologiprofessor Willy Pedersen tror ikke kokainavhengighet av typen "Fredrik" sliter med er vanlig blant eliten.- Den klassiske historien om børsmegleren som bruker kokain og amfetamin i hverdagen, er nok vanligere i populærkulturen enn i virkeligheten. Men jeg har inntrykk av at alkohol kombinert med reseptbelagte legemidler som for eksempel sovepiller kan være et vanlig rusproblem for toppfolk med høyt tempo, sier Pedersen.Det er ikke alle som har råd til et tilbud som Heimveg. Mens "Fredrik" kan legge seg inn til avrusing slik at det passer med sommerferien, står fremdeles 2 328 rusmisbrukere i kø for statlig behandling.FØLG HEGNARKVINNER PÅ FACEBOOK HER!