Stress kan gjøre deg syk i ferien

For mye stress kan raskt ødelegge starten på en god sommerferie, sier lege.

Foto: Scanpix

Mange setter opp arbeidstempoet de siste ukene før de går ut i ferie. Men den siste innspurten på jobb kan ødelegge starten på ferien - immunforsvaret blir nemlig svekket av stress, skriver NRK.no.Hvis man vil få en god start på ferien, bør man derfor ikke stresse med å få ferdig arbeidsoppgavene sine, advarer lege Jerk W. Langer.- Svekkelsen av immunforsvaret oppstår vanligvis to til tre dager etter en stressbelastning, og det passer fint med det faktum at du blir syk på mandag etter å ha gått ut i ferie på fredag, sier Langer til Avisen.dk.Stress i hverdagenLege og forsker ved Oslo Universitetssykehus Rikshospitalet, Wasim Zahid, bekrefter at mye stress over tid kan svekke immunforsvaret.- Man har lenge visst at kronisk stress, gjerne over lang tid, fører til en svekkelse av immunforsvaret. Stress øker også risikoen for andre sykdommer som hjertesykdom og tarmsykdommer, sier Zahid.Ved et svekket immunforsvar blir man også lettere utsatt for virusinfeksjoner som forkjølelse eller influensa.Legen sier videre at to-tre uker med stress før ferien ikke er nok til svekke immunforsvaret betydelig.- Jeg tror det heller er det stressende livet vi fører året rundt, med tidsklemma, familieliv og det å få endene til å møtes, som på sikt bidrar å svekke immunforsvaret vårt, sier han.Vanlig fenomen Arbeidsmiljøkonsulent Niels Jakobsen i HK Kommunal sier forøvrig til Avisen.dk at sykdom i den første ferieuke er et veldig vanlig fenomen.- Dette er klassisk. Vi har sett ekstremt mange tilfeller av dette, sier han.FØLG HEGNARKVINNER PÅ FACEBOOK HER!