KjøpLogg inn

Klaging er dårlig for hjernen

Det viser seg at det å høre på andre som klager har negativ innvirkning på hjernen.

Publisert 21. aug. 2012 kl. 11.13
Oppdatert 16. des. 2013 klokken 20.22
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 350 ord
Klaging - Foto - Scanpix

Hater du å høre på andres klaging? Det er det god grunn til.Å høre på sutring er nemlig dårlig for hjernen på mange ulike måter. Det mener Trevor Blake som er entreprenør og forfatter av boken "Three Simple Steps: A Map to Success in Business and Life".I den beskriver han hvordan nevrologer kan måle hjernens aktivitet når den utsettes for ulik stimuli.- Hjernen fungerer mer som en muskel enn vi tror, sier Blake.- Så hvis du er fanget i en situasjon der du må lytte til noen som er negativ, er det sannsynlig at du også blir mer negativ.Verre, kanskje, er det at for mye klaging også kan gjøre deg dum. Forskning viser at det å bli utsatt for negativitet i 30 minutter eller mer, enten det er fra en person eller på TV, faktisk skreller vekk nevroner i hjernens hippocampus.- Det er den delen hjernen trenger for å løse problemer, sier Blake.Hva med jobben? Men hva om du leder et selskap - da er du jo nødt til å sette deg inn i de sakene som ikke fungerer?- Det er en stor forskjell mellom det å få vite at noe er galt, og klaging. Det er typisk for mennesker som klager at de ikke ønsker noen løsning, de vil bare dele sin indignasjon.Blake lister tre måter man kan beskytte seg mot klaging.1) Skap distanse. Fjern deg fra klageren om det er mulig. Ikke involver deg.2) Be klageren om å fikse problemet. Hvis du ikke har muligheten til å fjerne deg fra situasjonen eller personen, så prøv å få klageren til å ta ansvar for å finne en løsning. Spør for eksempel: "Hva har du tenkt til å gjøre for å løse dette?"3) Forsvar deg. Om du er fanget i en situasjon der du er nødt til å høre på klaging, finnes det mentale teknikker som hjelper deg å blokkere klagingen ute. Trekk deg inn i din egen verden og tenk på noe positivt. Gjør som Harry Potter og putt på en usynlighetskappe. Innbill deg at du er på en strand, eller et sted du slapper av.FØLG HEGNARKVINNER PÅ FACEBOOK HER!