Maktkamp om kjønnskvotering i EU

Norge er selve forbilde for flere kvinner i styrene. Men Sverige protesterer mot et slikt EU-direktiv.

Publisert 9. aug. 2012 kl. 08.56
Oppdatert 16. des. 2013 klokken 20.07
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 134 ord
Jobb - Foto - Scanpix

Det foregår nå en intens maktkamp innad i Europakommisjonen om forslaget om kjønnskvotering, skriver VG.EUs justiskommissær Vivian Reding skal ha fått nok av luftige løfter fra bedriftene om flere kvinner i styrene. I fjor oppfordret hun europeiske børsnoterte selskaper og bedrifter om frivillig å øke kvinneandelen i styrene - uten at mye skjedde.Får hun det som hun vil, kan et lovforslag tvinge EU's medlemsland til å ha minst 30 prosent kviner i bedriftsstyrene i 2015.Flere land, blant annet Frankrike, stiller seg positiv til lovpålagte kvoteringer. Den tyske regjeringen skal være sterkt splittet i spørsmålet. Andre land, som Sverige, mener kjønnskvotering er et nasjonalt anliggende og ønsker ikke EU-direktiv.Norge fremheves i EU som forbilde for flere kvinner i styrene, og Kommisjonen har vært i jevnlig kontakt med norske myndigheter om spørsmålet.FØLG HEGNARKVINNER PÅ FACEBOOK HER!