Stor interesse for sommerskole i ferien

Både offentlige og private sommerskoletilbud øker i popularitet. Elever på alle nivåer bruker ferien til å sikre seg erfaring og kunnskap.

Publisert 12. aug. 2012 kl. 15.18
Oppdatert 16. des. 2013 klokken 20.10
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 575 ord
Foto: Scanpix

I år har det for første gang vært offentlig tilbud om sommerskole i alle fylker. Gjennom satsingen Ny GIV har Kunnskapsdepartementet bidratt med 20 millioner kroner, og departementet anslår at tilbudet har vært fordoblet siden i fjor. Elever har blant annet kunne ta matematikkurs før skolestart, få opphold på minifolkehøgskole og prøve seg som lærlinger.- Det har vært en ubetinget suksess. Målgruppa for Ny GIV er de ti prosentene som sliter mest, en gruppe vi er særlig opptatt av å følge opp for at de skal motiveres til å gjennomføre videregående skole, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) til NTB.Frisker oppDe endelige tallene for hele sommeren foreligger ikke, men bare i forrige uke arrangerte 53 videregående skoler i ti fylker forkurs for elever som skal starte på videregående skole. Blant dem var Dønski videregående skole i Bærum. De fylte opp 37 av 40 plasser for elever som ønsket å friske opp mattekunnskapene fra 10. klasse. Gratiskurset gikk fra 9 til 13 hver dag og elevene fikk lunsj på skolen.- I tillegg til den primære målgruppen var det også noen ganske flinke elever som ville ha plass, og det fikk de. Fire lærere kartla ferdighetene og plasserte alle elevene i grupper slik at de fikk tilpasset oppfølging, sier utviklingsleder Bente Granheim.Hun tror både elever med kunnskapshull å tette og de med gode ferdigheter har behov for tryggheten det gir å føle seg forberedt når de skal begynne på ny skole:- Den siste dagen hadde vi et motivasjonskurs. Vi snakket om læringsstrategier og studieteknikker. Slik får elevene en følelse av hva som forventes av dem på videregående.Privat lærdomAkademiet er Norges største videregående friskolekjede. I sommer har de tilbudt tre sommerkurs i Bergen og Sandnes, alle fulltegnet. Rektor Harald Unneland Dyngen ved Akademiet Sandnes mener målbevisste foreldre står bak hovedtyngden av påmeldingene:- Mange av elevene er allerede svært flinke, men foreldrene ønsker med dette å gi barna et forsprang før skolestart, sikre at grunnlaget er i orden for å oppnå toppkarakterer.I likhet med opplegget på Dønski blir deltakerne på de private kursene differensiert og gitt et individuelt tilpasset opplegg. Undervisningen går fra klokka 9 til 14 i en uke. Prislappen er 2.800 kroner.- Det er en investering. Det koster ikke mer enn et besøk hos frisøren, påpeker Unneland Dyngen.Administrerende direktør Kjetil Eide i Akademiet Norge as sier at de vurderer å utvide sommerkurstilbudet sitt neste år.- Ettersom det eksisterer et offentlig tilbud er ikke markedet stort for private sommerkurs, men vi ser likevel at det er et behov, særlig for et tilbud til de flinkere elevene, sier Eide.De flinke ogsåDe offentlige midlene fra Ny GIV er foreløpig øremerket elever som sliter med skolen. Men kunnskapsminister Halvorsen har merket seg at flere er interessert:- Jeg syns først og fremst det er flott at elever er opptatt av å være godt forberedt ved skolestart. Til neste år må vi utvide med sommertilbud til flere. Det er utvilsomt mange flinke elever i norsk skole som trenger en utfordring faglig og et utvidet tilbud for å holde motivasjonen oppe og for å utnytte potensialet sitt.- Hva syns du om at privatskoler nå tilbyr sommerkurs, særlig rettet mot skoleflinke?- Det syns jeg fylker og kommuner skal ta som en utfordring. Det betyr at det er større interesse rundt sommerskoler enn de klarer å tilby. De bør ta det som en oppfordring til å se at det er et behov. Kanskje kan de få i gang et lokalt samarbeid med de private skolene, sier Halvorsen.