KjøpLogg inn

Tippeoverskuddet kan få ny fordelingsnøkkel

Overskuddet fra Norsk Tipping blir en stadig større kake.

Publisert 16. aug. 2012 kl. 22.28
Oppdatert 16. des. 2013 klokken 20.17
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 228 ord
Norsk Tippings nye system gjør at du kan tippe i samme kasse som du handler. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix

Nå skal regjeringen vurdere hvor store stykker den skal deles opp i og hvem som skal få.- Stortingsflertallet forutsatte i 2003 at det på sikt bør vurderes en omfordeling av overskuddet i lys av veksten i spilleoverskuddet, er kulturminister Anniken Huitfeldts (Ap) forklaring på det arbeidet som nå settes i gang.Fordelingen til humanitære og samfunnsnyttige formål skal utredes, og det er særlig tre ting hennes departement vil se nærmere på: hva som ligger i begrepet humanitære og samfunnsnyttige organisasjoner, hvor stor andel av organisasjonenes inntekter som kommer fra tippemidler og ulike modeller for hvordan overskuddet skal fordeles.Etter at Stortinget i 2003 bestemte at Norsk Tipping skulle ha enerett på driften av spilleautomater, fikk organisasjonene som tjente penger på slike automater kompensasjon i form av overskuddstildelinger fra Norsk Tipping. De ti største organisasjonen - kjent som 10H - fikk 82,9 prosent av midlene, mens andre grupper kan søke om tildelinger fra det resterende beløpet.Noen av dem som vil ha mer av potten, er Norske Kvinners Sanitetsforening (NKS) og Hørselshemmedes Landsforbund (HLF). De synes det er urettferdig at de som satset på spilleautomater før monopolet premieres fremfor organisasjoner som blant annet av etiske grunner valgte bort slike automater.- Vi ser fram til en mer rettferdig fordeling av spilleinntektene fra Norsk Tipping. Dette har vi ventet lenge på, sier Anne-Karin Nygård og Anders Hegre, som leder henholdsvis NKS og HLF. (©NTB)