Vender ryggen til Thorning-Schmidt

Hver tredje velger med arbeiderbakgrunn i Danmark har vendt ryggen til sosialdemokratene siden folketingsvalget i fjor.

Publisert 13. aug. 2012 kl. 06.34
Oppdatert 16. des. 2013 klokken 20.11
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 200 ord
Helle Thorning Schmidt - Foto: Ap/Scanpix

Socialdemokraterne var for bare ett år siden Danmarks største arbeiderparti, men både Venstre og Dansk Folkeparti samler nå støtte fra flere arbeidere enn det statsminister Helle Thorning-Schmidts parti gjør.Det viser en undersøkelse professor Søren Risbjerg Thomsen ved Aarhus Universitet har utført på oppdrag for nettavisen Altinget.dk.Undersøkelsen bygger på over 45.000 intervjuer foretatt i forbindelse med meningsmålinger siden folketingsvalget sist høst.- Thorning-Schmidt er etter min mening en statsminister som utstråler en meget elitær holdning. Og det tror jeg slett ikke at den vanlige arbeidere identifiserer seg med, sier Dansk Folkepartis leder Pia Kjærsgaard.Politisk kommentator Erik Meier Carlsen tror utlendingspolitikken er en vesentlig årsak til utviklingen. I tillegg opplever Socialdemokraterne en identitetskrise, mener han.- De er i krise av mange årsaker. Men en stor del kan forklares med identitetstap ved at partiet ikke lenger framstår som et rendyrket arbeiderparti som arbeiderne kan identifisere sig med, sier Meier Carlsen.Magnus Heunicke i Socialdemokraterne ergrer seg over utviklingen.- Vi er et parti med utspring i arbeiderbevegelsen. Derfor er dette svært viktig for oss. Men vi må erkjenne at vi ikke har vært gode nok til å forklare hvorfor det har vært nødvendig med alle de reformer som vi har gjennomført de siste årene, sier han.