Hegnar: Latterlige lønnskrav fra Carew

"Kanskje Carew burde betale Vålerenga for å spille?", spør redaktør Trygve Hegnar

Foto: Finansavisen
Kultur

Følgende leder, skrevet av Finansavisens redaktør Trygve Hegnar, stod på trykk i Finansavisen tirsdag 28. august.Vålerenga Fotballs hovedeier, John Fredriksens høyre hånd Tor Olav Trøim, har ett klart mål dette året. Klubben skal gå i balanse. De sportslige resultatene er middels, men salg av en spiller for over 20 millioner kroner og litt mer nøktern drift kan kanskje gi pluss.Det er derfor ingen stor overraskelse at Vålerenga og Trøim ikke ble enige med fotballspilleren John Carew om et gjestespill i Vålerenga de siste tre månedene denne sesongen.Carew, som knapt spiller fotball for tiden, og som kun har scoret tre mål samlet i de tre siste klubbene han har spilt for, er nå mest kjent for sine vesker og partystil.Likevel kan VG fortelle at Carew og hans agent og rådgiver, Per A. Flod, krevde 3 millioner kroner for de tre månedene med ti kamper å spille. Og de 3 millionene skulle være netto etter skatt!Dette er visstnok vanlig i mange fotballkretser, men betyr altså at lønnskravet var 6 millioner kroner brutto, pluss arbeidsgiveravgift på 14 prosent.Hvis Vålerenga, klubbens manager Martin Andresen og Tor Olav Trøim hadde gått med å dette, hadde det bare vært å stenge butikken.En spillerlønn på 6 millioner kroner for tre måneder tilsier jo en årslønn på 24 millioner kroner for John Carew, som er halvt pensjonist.Nå skal det sies at Per A. Flod avviser at Carew har krevd dette i forhandlingene. Han sier til VG at «John har tjent så mye penger at det enhver norsk klubb er i stand til å betale ville vært ganske uinteressant. Hvis det var aktuelt for John å spille for VIF, ville det definitivt ikke vært på grunn av penger.»Tro det den som vil.Men hvis agent Flod er i nærheten å være sannferdig, burde han tilby John Carew gratis til VIF de tre månedene og de ti kampene. Det er ikke sikkert Carew ville fått spille (han er temmelig tung), men han kunne vist eller bevist at han fortsatt kan spille fotball. Slik sett ville Vålerenga gjøre Carew en tjeneste.Kanskje Carew burde betale Vålerenga for å spille?De beste norske fotballspillere tjener i dag visstnok rundt 3 millioner kroner årlig, så det sier litt om Carews angivelig lønnskrav, men det er ikke ukjent at mange spillere har hatt avtaler, blant annet med utbetaling av lønn i utlandet, for å slippe unna skatten. Skattemyndighetene etterforsker for tiden dette.VG mener å vite at Vålerenga faktisk tilbød John Carew 150.000 kroner (netto eller brutto?) for hver spilte kamp, og også det er absurd. Det kunne blitt mye penger for en benkesliter.Ole Gunnar Solskjær, som har stor suksess som trener for Molde, skal visstnok ha en årslønn rundt 4 millioner kroner, pluss noen bonus-elementer. Det høres edruelig ut.Men John Carews lønnskrav viser at det fortsatt er noe galt i norsk toppfotball. Pengene sitter for løst, og spillerne tror det fortsatt er topp tider i norsk fotball.Flere utenlandsproffer er kommet hjem de siste månedene, og vi tror de fleste har skjønt hvor landet ligger. Her i landet har vi bruttolønninger på et anstendig nivå - med skatt.

Nyheter
Næringsliv