Sliter med å finne løsninger for sikker mobilprat

Regjeringen vil at flere som jobber med beredskap, skal kunne bruke mobiltelefonen til hemmelige samtaler under kriser og katastrofer. Det er lettere sagt enn gjort.

Foto: Scanpix
Kultur

I statsapparatet og beredskapsetatene er det kun et fåtall som har anledning til å dele sensitive og hemmeligstemplede opplysninger over mobiltelefon. Behovet for å gi flere muligheten til å føre slike samtaler, beskrives blant annet i rapporten fra 22. juli-kommisjonen.- Det må etableres gradert samband og rutiner for rask informasjonsflyt til, fra og mellom departementene og deres underliggende etater, fastslår Gjørv-kommisjonen.Problemet er at mobiltelefonenes operativsystemer ikke er tilstrekkelig utviklet. Så snart en krypteringsløsning ser ut til å fungere, kommer det en ny oppdatering av operativsystemet i mobilen og løsningen begynner å lugge.NTB kjenner til at Nasjonal sikkerhetsmyndighet jobber intensivt med å finne en løsning - i likhet med kolleger i en rekke andre land. I realiteten er det helt i det blå når jobben vil være gjort. (©NTB)

Nyheter
Teknologi