Kvinner dør oftere etter hjerteinfarkt

Flere kvinner enn menn dør av hjerte- og karsykdommer i Norge.

Foto: Scanpix
Kultur

6900 kvinner døde av hjerte- og karsykdom i 2011, mot 6000 menn viser ferske tall fra Dødsårsaksregisteret. Men totalt er dødeligheten ved hjerte- og karsykdom på vei ned.Nye franske funn viser at kvinner dobbelt så ofte før på sykehuset etter hjerteinfarkt som menn. Det tok lengre tid før de kom seg til sykehus. Det tok også lengre tid før de fikk behandling, og de hadde flere komplikasjoner.- Det som er spesielt relevant for Norge, er at kvinnene kommer seinere til medisinsk hjelp enn mennene. Dette har vært undersøkt i Norge også, og det er et problem at kvinner ikke kjenner igjen symptomene, sier Maja-Lisa Løchen, professor ved Institutt for samfunnsmedisin ved Universitetet i Tromsø.Her er noen av symptomeneDet vanligste tegnet på hjerteinfarkt er smerter i brystet som stråler ut i armen. Men kvinner har oftere såkalte atypiske symptomer som:- Kortpustethet- Smerter i rygg, kjeve, nakke, bryst- Influensaliknende plager- Kvalme/brekninger- Fordøyelsesplager- Kaldsvette- Tilbakevendene press i brystetFØLG HEGNARKVINNER PÅ FACEBOOK HER

Nyheter
Kultur