Eliteserien: Fra triumf til tragedie

Ole Gunnar Solskjær forsvarte seriegullet med Molde. Samtidig rykket aristokraten Fredrikstad og 2008-seriemester Stabæk ned.

Foto: Scanpix
Kultur

1. Molde forsvarte tittelenBare Gunder Bengtsson og Nils Arne Eggen har klart å forsvare et seriegull som trenere før Ole Gunnar Solskjær. Vant 14 av 15 hjemmekamper. Sikter mot mesterligaen. Fortsetter å hente unge norske talenter med suksess.2. Sølvjubel for StrømsgodsetDrammenserne kjempet om gullet til nest siste runde. Uten hjemmetap på «Fort Marienlyst» (12-3-0). Kan ikke konkurrere økonomisk med toppklubbene, men stoler 100 prosent på egen spillestil. Fikk toppscoreren i Peter Kovacs.3. Turbulent bronse for RBKRosenborg er ikke til å kjenne igjen fra glansdagene under Nils Arne Eggen. Bare 8 av 15 kamper på Lerkendal ble vunnet. Det murres på brakka om at Jan Jönssons fotball ikke er offensiv og underholdende nok.4. Cupfinale i vente for TromsøTIL var på vei mot en sesong uten hjemmetap, men ødela statistikken (10-4-1) i siste kamp mot Odd. Per-Mathias Høgmo har høstet mye ros for jobben på Alfheim. «Gutan» traff igjen med toppscorer (Ondrasek). Møter Hødd (1. div.) i cupfinalen.5. Viking løftet seg med JonevretÅge Hareide fikk aldri helt skikk på Viking, men rogalendingene fikk et løft da Kjell Jonevret, serie- og cupmester fra 91 og 89, kom inn i sommer.6. Murring i BrannRune Skarsfjords lederstil ble et tema mot slutten av sesongen. Laget vinner ikke på kunstgress, og Erik Huseklepp hjemkomst ble aldri innertier.7. Midt på treet for FKHHaugesund hadde eliteseriens mest effektive spiss i Nikola Djurdjic, men lånte ham ut i høstsesongen. Respektable 8-4-3 hjemme.8. Andresen-farvel i VIFMartin Andresens fem sesonger i Vålerenga ble aldri den oppturen Oslo-laget håpet på. Kritikken har haglet mot et lag som har mistet mye av publikumsdraget. Vant under halvparten av hjemmekampene.9. Sterk høst berget LSKMagnus Haglund kom til Åråsen for å løfte den gamle storheten, men bare en sen sluttspurt berget kanarifuglene fra nedrykk. Har handlet nesten to hele nye lag, men uten særlig suksess. Vant bare tre hjemmekamper. På Åråsen ble en også preget av at klubbveteranen Frode Kippe sto over flere kamper på grunn av en kreftsyk sønn.10. Økonomiske skyer over OddOdd Grenland måtte selge både Magnus Lekven og målscorer Torgeir Børven, men Dag-Eilev Fagermos lag sikret ny kontrakt.11. Bortesvake AalesundKjetil Rekdal har kranglet med ledelsen i klubben gjentatte ganger. Elendig borteform (bare én seier) og en lang rekke skader gjorde ting vanskelig.12. Gjerrige Sogndal overlevdeSogndal scoret nest minst med sine 29 mål, men gjerrig defensiv sørget for at SIL overlevde. Bare fem lag helt i toppen slapp inn færre mål.13. Dramatisk sesong for HBKHønefoss lå en stund på fjerdeplass, vant ikke en eneste kamp i august, september, oktober eller november (0-6-7), men overlevde på dramatisk vis. Først fratatt ett poeng for ulovlig bruk av keeperen Steve Clark. Anket og fikk tilbake poenget. Det reddet plassen for ringerikingene.14. Kvaldrama for Sandnes UlfDebuterte i eliteserien. Rogalendingene virket å gå mot nedrykk, men en sterk sluttspurt ga laget håp om fornyet kontrakt. Tapte den avgjørende kampen i Ålesund, og Sandnes Ulf må ut i nervepirrende kvalifisering mot Ull/Kisa.15. Aristokratene fra Fredrikstad må nedEn skakkjørt økonomi og spillersalg ble avgjørende da FFK måtte ta den tunge veien ned i 1. divisjon. Ikke alle er sikre på om nedturen stopper der. Må kutte budsjettet kraftig, og flere spillere vil forsvinne.16. Stabæk ble superjumboTidligere toppscorer Petter Belsvik måtte se at Stabæk ble minstscorende lag med sine 25 mål. Vant bare 5 av 30 kamper, og til slutt skilte 15 poeng opp til kvalifiseringsplassen. En vond sesong preget av dårlig økonomi og den stadig omtalte overgangssaken. (©NTB)

Nyheter
Kultur