Helt økologisk jul er mulig

Pinnekjøtt fra villsau i Ryfylke går unna i raskt tempo over disken til kokk Eirik Bræk i Oslo.

Foto: Scanpix
Kultur

For de spesielt interesserte er det nå mulig å komponere julemåltidet helt økologisk. Men billig er det ikke.Ikke bare pinnekjøtt, men også ribbe fra frittgående griser og kaklende kalkuner er å finne blant økologiske produkter som tilbys den bevisste forbruker. Det samme gjelder tilbehøret, som poteter, kål, kålrabi og tyttebær. Dessuten finnes usprøytede klementiner til fruktfatet etterpå.Mens matkjedene konkurrerer om å selge billig ribbe og pinnekjøtt, er det enkelte kresne forbrukere som etterspør økologiske produkter. En kjapp undersøkelse viser at hele julemåltidet, enten det er snakk om kjøtt eller fisk, kan skaffes. De typiske julemenyene ribbe, pinnekjøtt, kalkun og torsk eller lutefisk, kan serveres heløkologisk dersom en skulle ønske det. Forskjellen er først og fremst pris og tilgjengelighet.- Dersom man ønsker en heløkologisk julemiddag, krever det kanskje litt mer planlegging enn om middagen ikke skal være økologisk, men det kommer litt an på hvor man bor, sier Maiken Sele i Økologisk Norge (Oikos)Lite etterspørselI Coop Norge forteller pressesjef Kristin Paus at det meste er mulig å skaffe, men at etterspørselen ikke er så stor. Ribbe, kalkun og torsk er tilgjengelig. Det samme gjelder det meste av klassisk tilbehør, men prisene er høyere. I år kan ikke matgiganten tilby økologisk pinnekjøtt. Det skyldes leveransene fra produsent Nortura.- Etterspørselen etter økologisk pinnekjøtt er liten. I tidligere år har ca. 0,3 prosent av pinnekjøttet vi har solgt, vært økologisk, forteller hun.Informasjonssjef Eli Strand i Nortura forteller om lite salg og at hele deres økologisatsing er under endring fra i høst. Derfor er mange produkter, blant dem også økologisk ribbe, ikke å finne i hyllene i år.Lange køerOikos beklager at landets suverent største kjøttleverandør har bestemt seg for å droppe økologisk julemat år. Selskapet peker på at det likevel er mulig å få tak i pinnekjøtt fra nisjeprodusenter i deler av landet.- Her er det lang kø, så dersom noen vil sikre seg pinekjøtt fra økologisk villsau før jul, må de være raske, sier kokk Eirik Bræk i spesialforretningen Fenaknoken i Oslo.Han leverer kjøtt fra gårdsprodusenten Buhaugen i Ryfylke og i dagene før jul har pågangen vært stor. Onsdag var det bare en skrott igjen av lageret han hadde sikret seg. Også andre lokale produsenter leverer økologisk pinnekjøtt.Grøstadgris i Våle i Vestfold melder om stor pågang etter produktene fram mot jul. Budskapet har tatt av om at glade griser som får boltre seg utendørs på jordene og som blir slaktet uten stress, smaker bedre. Allerede i november måtte produsenten varsle kunder om at det ville bli vanskelig å sikre leveransene til alle som ville ha før jul.- Etterspørselen etter våre varer til jul øker til ti ganger normalsalget. Vi klarer ikke å møte denne økningen, sier daglig leder Hans Knapstad til NTB.For billig?- Ikke mange tenker på om ribba koster 100 kroner eller 600 kroner nå om dagen. Hvorfor spare der når et velsmakende julemåltid er så viktig for julefreden, spør han seg.Også Eli Strand i Nortura er opptatt av at mye av julematen som tilbys i billigkjedene, selges kunstig billig for å trekke kunder.- Kjedene må få sette den prisen de vil, men det er klart at dersom det fester seg at dette er billig eller litt simpel mat, så gagner ikke det den norske bonden på lang sikt, sier hun.Drikke av alle slag Også hva slags drikke som skal ledsage julematen, er det fullt mulig å velge økologisk, selv om Vinmonopolet erkjenner en mangel når det gjelder norsk økologisk akevitt. Heller ikke et norsk økologisk øl finnes i vareutvalget.Det er svenske spritprodusenter og danske ølprodusenter som er mest økologisk bevisst på dette området, ifølge oversikten på hjemmesidene- I produktgruppene vin og øl finner du flere alternativer i alle prisklasser, men for brennevin er utvalget ikke stort, sier Tom R. Tyrihjell i Vinmonopolet til NTB. (©NTB)FØLG HEGNARKVINNER PÅ FACEBOOK HER

Nyheter
Kultur