Utnevner kvinner til shuraen

For første gang har Saudi-Arabias kong Abdullah utnevnt kvinner til landets øverste rådgivende forsamling, shuraen.

King Abdullah - Foto - Scanpix
Kultur

I en lovbestemmelse som ble offentliggjort fredag, fastslår kongen at 20 prosent av shuraens medlemmer skal være kvinner.Forsamlingen er utnevnt av kongen og skal gi ham råd i politiske og juridiske spørsmål.Kongen offentliggjorde også et dekret der han navngir de 150 medlemmene, deriblant 30 kvinner.Avgjørelsen er tatt etter konsultasjoner med religiøse ledere i det strengt sunnimuslimske og kjønnsdelte kongedømmet. Kvinner er ilagt strenge restriksjoner, blant annet når det gjelder bilkjøring, påkledning og tilstedeværelse på møter der det også er menn. De trenger dessuten tillatelse fra en mannlig slektning for å kunne reise.I shuraen skal kvinnene sitte i en spesiell seksjon som er atskilt fra området der mennene sitter. De skal også gå gjennom en annen inngangsdør enn mennene.I september 2011 fikk kvinner stemmerett og mulighet til å stille som kandidater i det neste lokalvalget, som finner sted i 2015. Den gang uttalte kongen også at han planla å gi kvinner plass i shuraen. (©NTB)FØLG HEGNARKVINNER PÅ FACEBOOK HER

Nyheter
Politikk