Annenhver barnehage har brutt loven

En gjennomgang av 4.500 tilsynsrapporter viser at annenhver barnehage i Norge har brutt loven i løpet av de siste tre årene.

Barnehage - Foto: Scanpix
Kultur

Det er VG som har bedt om innsyn i og gjennomgått 30.000 sider med tilsynsrapporter fra barnehagene siden 2010 og fram til i fjor. I rapportene går det fram at 6.400 ganger i løpet av tre år er lov eller forskrift brutt i de 3.000 barnehagene det har vært ført tilsyn med.Tall fra SSB viser at det var 6.579 barnehager i Norge i 2010. Av dem var 3.046 kommunalt drevet.- Vår kartlegging viser at kommunenes dobbeltrolle som eier og tilsynsmyndighet er problematisk. Så mange som rundt 3.000 av over 6.000 barnehager har ikke hatt noe tilsyn de siste tre årene, skriver redaktør Torry Pedersen i begrunnelsen for hvorfor avisen publiserer alle rapportene.- Første gangDe vanligste lovbruddene deles inn i fem kategorier: fysisk sikkerhet, svikt i hygiene, dårlige sikkerhetsrutiner, mangelfull pedagogisk planlegging og brudd på bemanningskrav.Avisen har laget en database med alle rapportene som er søkbar for brukere. Basen gikk ned kort tid etter publisering søndag kveld, men kom opp igjen- VGs kartlegging er den første nasjonale oversikten over tilstanden i norske barnehager. Frem til nå har ingen foretatt noen kartlegging av resultatene fra tilsynene. Alle rapporter har stoppet hos kommunene, skriver Pedersen i begrunnelsen.RevolusjonHver dag blir nesten 300.000 barn levert i norske barnehager. Og flere barn enn før starter i barnehagen i tidlig alder. I 2011 var det 16.000 flere ettåringer i barnehagene enn i 2006, viser tall VG har hentet fra Statistisk sentralbyrå.- Vi har gjennomgått en samfunnsmessig revolusjon der vi legger opp til at barn skal være i barnehage fra de er ett år. Regjeringen har lagt stor prestisje i å etablere et slikt tilbud. Da er det grunnleggende viktig, etisk og politisk, at vi kan ha tillit til at barnehagene drives på en god og trygg måte, sier professor i offentlig rett Jan Fridthjof Bernt, ved Universitet i Bergen. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv