- Dette er en økonomisk felle

Mens mannen betaler ned på boliglånet kjøper gjerne kvinnen inn maten og sørger for at boligen ser fin ut.

Silje Sandmæl - Foto - DNB
Kultur

En ny undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DNB viser at av gifte og samboende par er det 23 prosent av mennene som oppgir at de eier boligen paret bor i, mens kun 8 prosent av kvinnene sier at det er de som eier boligen. Det er altså langt flere menn enn kvinner som oppgir at det er mannen som eier boligen.Det er også flere gifte enn samboende som eier bolig i fellesskap - 78% av de som er gift eier boligen i fellesskap, mot kun 53% av de som er samboere.- Bolig er nok for mange den største formuen de besitter. Det gjelder derfor å ha ting på stell når man flytter sammen, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.- Ifølge tall fra SSB gifter vi kvinner oss gjerne med menn som er tre til fire år eldre enn oss. En trend som har endret seg lite i løpet av 50 år. Siden mannen er eldre og gjerne tjener mer har de gjerne kjøpt seg en bolig når de finner sin yngre utkårede. Men, ikke flytt inn til mannen uten å kjøpe deg inn, da kan du ende opp med å sitte igjen med ingenting, forklarer hun.For mens mannen betaler ned på boliglånet kjøper gjerne kvinnen inn maten og sørger for at boligen ser fin ut. Ved et brudd vil mannen gjerne sitte igjen med en verdistigning på boligen, mens kvinnen vil sitte igjen med et par pynteputer og matchende gardiner.- Kjøp deg derfor inn i boligen og tinglys din andel og husk samboeravtale og testament, oppfordrer Sandmæl.- Det beste er om dere eier likt i boligen og betaler likt ned på lånet. Spytter dere inn ulik egenkapital er det flere måter å gjøre det på. Det ene er at dere eier ulik andel i boligen, men da bør eierandelen være lik gjeldsandelen. Men, dere kan også ha et privat lån mellom dere. Gjerne med pant i boligen. Dette må formalisere i en låneavtale, samt skrives inn i en samboerkontrakt. Man kan enten nedbetale med renter løpende eller det kan etterbetales ved et salg eller ved ett brudd. Fastsett beløp og renter i forkant.I tillegg til en samboerkontrakt er det viktig å skrive et testament, mener Sandmæl.- For samboerkontrakten gjelder kun i levende live, mens ved død er det kun testament som gjelder. Husk at har dere ikke felles barn, eller venter felles barn, arver dere hverandre ikke uten testament, avslutter forbrukerøkonomen.FØLG HEGNARKVINNER PÅ FACEBOOK

Nyheter
Personlig økonomi