Erna og Siv med kanonmåling - kan regjere alene?

En ny meningsmåling gir Høyre og Fremskrittspartiet 102 mandater på Stortinget. Det betyr at de to partiene kunne overtatt regjeringskontorene uten støtte fra småpartier hvis dette hadde vært valgresultatet.

Erna Solberg og Siv Jensen (i bakgrunnen) - Foto: Scanpix
Kultur

På målingen, som er utført av Norstat for NRK, havner både regjeringspartiene Sp og SV samt Venstre under sperregrensen.- Jeg har aldri sett så høye tall for Frp og Høyre før, sier valgekspert og professor Bernt Aardal.Målingen gir Høyre en oppslutning på 32 prosent, mens Frp får 20,4 prosent. Erna Solbergs parti går dermed fram med 1,8 prosentpoeng fra februar, mens Siv Jensens parti noterer seg for en framgang på hele 2,8 prosentpoeng.Det gir de to partiene henholdsvis 62 og 40 mandater, slik at partiene ikke ville vært avhengige av Venstre og KrF for å vippe ut den rødgrønne regjeringen hvis dette hadde vært valgresultatet.Mest tilbake går Arbeiderpartiet, som faller med 3,1 prosentpoeng og havner på 27, 1 prosent. Regjeringskollegene SV og Sp går tilbake med henholdsvis 1,6 og 1,7 prosentpoeng. SV får en oppslutning på 3,9 prosent og Sp 3,5 prosent. Sp ville mistet alle sine elleve mandater og falt ut av Stortinget med et slikt resultat på valgdagen.Valgforsker Aardal understreker at det er et stort sprik på meningsmålingene, spesielt for Frp som for tre uker siden bare fikk 10,9 prosents oppslutning på en måling utført av InFact.Resultatene for de andre partiene på Norstat-målingen (med differansen fra februarmålingen i parentes): KrF 5,8 (+1,4), Venstre 3,6 (-0,3), Rødt 0,8 (-0,6), MDG 0,9 (+0,2) og andre 1,8 (+1,0). (©NTB)

Nyheter
Politikk