FNs kvinnekommisjon i mål med sluttdokument

Etter lange og svært vanskelige forhandlinger kom FNs kvinnekommisjon fredag kveld i land med et sluttdokument. - Vi ønsket oss mer, men det er mye positivt, sier Gro Lindstad i FOKUS.

FN-bygningen i New York - Foto: AP
Kultur

Motstanden mot i særlig grad fra Iran, Vatikanet og Russland, men på overtid ble det enighet om en erklæring. Flere land har reagert på at teksten inneholder avsnitt om homofiles rettigheter og seksualitet og helse. Og her ble det heller ikke enighet.- All tekst om seksuell orientering og kjønnsidentitet forsvant ut av dokumentet, sier Lindstad, daglig leder i FOKUS, Forum for kvinner og utviklingsspørsmål til NTB på telefon fra New York.Diplomater fryktet lenge at det to uker lange møtet kunne ende uten en felles erklæring som vil kunne bidra til å bekjempe vold mot kvinner. Over 6.000 frivillige organisasjoner er til stede på møtet, som er at de største arrangementene som holdes i FN-hovedkvarteretFredag gikk Det muslimske brorskap i Egypt, som landets regjeringsparti og president Mohamed Mursi springer ut av, ut og oppfordret muslimske land til å avvise og fordømme erklæringen. Også kristenfundamentalistiske grupper i USA var skeptiske.Det har derfor hele tiden vært frykt for at konservative krefter til slutt skulle lykkes i å vanne ut avtaleteksten slik at den i praksis ikke endrer på noen ting.

Nyheter
Kultur