Nordisk kost er positivt for folkehelsen

Sunn, nordisk kost minsker risikoen for hjerte- og karsykdommer og diabetes type 2, viser en studie fra Sverige, Danmark, Finland og Island.

Kvinne med eple - Foto - Scanpix
Kultur

200 personer har deltatt i SysDiets studie , som viser at det er kosten som helhet som er viktig, i likhet med den mer kjente middelhavsdietten, heller enn enkelte matvarer.Forskerne bak studien, som ble initiert av Nordisk ministerråd, mener man bør spise mye av kortreiste sesongvarer hver dag, som epler, pærer, plommer, bær, grønnsaker, rotfrukter og kål, så vel som fullkornprodukter av rug, bygg og havre.Man bør spise mager og fet fisk to til tre ganger i uka, i tillegg til vilt og fjærfe. Rødt kjøtt og pølser er ikke anbefalt av forskerne og bør inntas med måtehold, og hardt animalsk fett og melkefett bør erstattes med rapsolje og planteoljebasert margarin.Tendensen blant forskningsobjektene er at denne kosten reduserer betennelser i kroppen som er forbundet blant annet med hjerte- og karsykdommer. I tillegg senkes nivåene av skadelig kolesterol, mens det «gode» kolesterolet øker.Kolesterolendringene som ble registrert, regnes med å kunne redusere risikoen for hjertesykdommer med opptil 10-15 prosent over en periode på fem til ti år.

Nyheter
Kultur