Politisk stjerne til topps på Grønland

Grønland ser ut til å få sin første kvinnelige statsminister i en tid da både kinesere og dansker håper å tjene stort på øyas enorme naturressurser.

Aleqa Hammond - Foto - Siumut (Fremad)
Kultur

Aleqa Hammond (47) omtales som et politisk stjerneskudd og er en brennende tilhenger av Grønlands selvstendighet. Hun er også skeptisk til en nåværende lov som gir utenlandske selskaper mulighet til å utvinne øyas naturressurser og ta med seg gjestearbeidere, blant annet fra Kina.Hammond vil ha mer kontroll og større inntekter fra virksomheten. Hun ser det som en viktig oppgave å sørge for at Grønlands naturressurser blir en velsignelse - og ikke en forbannelse - for øyas 57.000 innbyggere.Under valget har hun også fått mange tilhengere ved å love kamp mot arbeidsløshet og sosiale problemer.Vinnende vesenMed stor utstråling førte Hammond det sosialdemokratiske partiet Siumut (Fremad) fram til 42,8 prosent av stemmene og seier under tirsdagens valg. Det er hun som nå skal lede regjeringsforhandlingene, skriver avisen Sermitsiaq.Partiet knuste Inuti Atagatigitt (Folkefellesskapet), som de siste fire årene har ledet trepartiregjeringen.Hammonds store popularitet førte til at hun fikk hele 6.818 personlige stemmer, mens Siumuts partileder Hans Enoksen bare fikk 623.Hun er oppvokst i et fangstsamfunn nordvest på Grønland, og familien gråt da det viste seg at hun var en jente, ikke gutt, skriver Politiken. Etter hvert har hun blitt en svært verdensvant politiker, som snakker sju språk, og som er kjent for sitt store engasjement for samfunnets svakeste.Uavhengighet?Høsten 2008 stemte 75 prosent av grønlenderne for en løsere forbindelse til Danmark. Dermed fikk Grønland full råderett over naturressursene under isen og havbunnen. Danmark styrer fortsatt landets sikkerhets- og utenrikspolitikk og overfører milliarder av kroner til Grønland hvert år.Men den enorme øya beveger seg stadig nærmere full uavhengighet, og flere danske partier mener at Danmark må ta grep for å bevare det nære forholdet.- Danmark støtter 100 prosent opp om riksfellesskapet og selvstyreloven fra 2009. Nå går samarbeidet inn i en ny fase, sier Ellen Trane Nørby, fra Danmarks største opposisjonsparti Venstre, i en kommentar til valgresultatet.Danske selskaper Trane Nørby mener regjeringen bør etablere et offentlig-privat partnerskap slik at grønlandske og danske selskaper kan delta i utvinningen av landets råstoffer. Samtidig avviser hun at Venstre har blandet seg inn i valgkampen på Grønland med sitt ønske om flere danske investeringer og skepsis til kommende kinesiske gjestearbeidere i gruveprosjekter.Venstre og flere andre partier er glade for at Hammond ønsker å reforhandle storskalaloven, som skal lokke utenlandske selskaper til øya og som åpner for utenlandsk arbeidskraft.- Aleqa Hammond er et karismatisk menneske, som har ført en fantastisk valgkamp. Det betyr formodentlig at vi får et pusterom i Grønlands landsting, hvis hun gjør det hun har sagt i valgkampen, sier Søren Espersen fra Dansk Folkeparti. (©NTB)FØLG HEGNARKVINNER PÅ FACEBOOK

Nyheter
Politikk