Svindlere rundlurer naive nordmenn

- Angrepsteknologi som tidligere kun ble brukt av avanserte hackere og militære er i dag hyllevare som kan kjøpes av vanlige mennesker, sier RIG-sjef Kjell-Ola Kleiven til HegnarOnline.

Kjell-Ola Kleiven.
Kultur

Analysehuset Risk Information Group (RIG) har utført en risikoanalyse for HegnarOnline for å kartlegge trusler mot norsk næringsliv i første kvartal 2013.Svindlere tar i stadig større grad bruk av avansert teknologi for å lure norske bedrifter og forbrukere. Denne trenden fortsetter med uforminsket styrke.Les også: Risikoanalyse: 3.400 farlige personer nektes å fly- Vi nordmenn benytter stadig mer avansert teknologi i vårt daglige virke uten å forstå svakheter og trusler forbundet med bruk av slik teknologi, sier RIG-sjef Kjell-Ola Kleiven til HegnarOnline.- Nettbrett, mobiltelefoner og PCer kan lett avlyttes og tømmes for sensitive opplysninger, og angrepsteknologi som tidligere kun ble brukt av avanserte hackere og militære er i dag hyllevare som kan kjøpes av personer med ønske om å gjennomføre industrispionasje, IT-tyveri eller liggende, understreker Kleiven.Kleiven kan fortelle at en rekke angrep har blitt utført mot banker, finansinstitusjoner og det han kaller tradisjonelle corporate-selskaper. Spesielt i det siste segmentet har Kleiven og RIG sett en økning siden nyttår.- Det handler som regel om økonomisk vinning gjennom svindel, enten basert på stjålet informasjon som misbrukes eller direkte industrispionasje, sier Kleiven.- De færreste av oss er klar over at en PC eller telefon kan tappes eller tømmes for informasjon, sier Kleiven, og understreker at åtte av ti nordmenn har tilgang på både jobbmail og nettbank fra mobiltelefon og nettbrett.RIG-sjefen påpeker også at norske bedrifter stadig oftere ansetter utenlandsarbeidskraft uten en god nok bakgrunnssjekk.I verste fall kan det føre til at selskaper ansetter personer med falsk CV, falsk identitet eller med bakgrunn som kan være direkte skadelig for selskapets sikkerhet.- Virkeligheten er ikke alltid som den virker til å være ved første øyekast, avslutter Kleiven.

Nyheter
Næringsliv