Tar grep mot ufrivillig deltid

Alle i deltidsstillinger skal ha krav på en stillingsprosent som tilsvarer den tiden de faktisk jobber, foreslår regjeringen.

Anniken Huitfeldt - Foto - Scanpix
Kultur

Fredag la regjeringen fram lovforslaget de mener er et viktig grep for å bekjempe ufrivillig deltid.- Vi foreslår i dag at alle som jobber mer enn sin avtalte arbeidstid, etter ett år skal ha krav på den stillingsandelen de faktisk jobber, sier arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap).Heltidskultur- Ufrivillig deltid er en stor utfordring i norsk arbeidsliv og en viktig årsak til lønnsforskjeller og mindre pensjonsopptjening. Det er viktig å skape en heltidskultur, sier Huitfeldt.Arbeidsministeren mener at dette forslaget vil bidra til et mer likestilt arbeidsliv. Ifølge Arbeiderpartiet jobber i dag 40 prosent av norske kvinner deltid, mens bare 14 prosent av menn gjør det samme.Forslaget vil treffe mange innen helse- og omsorgsyrker, hvor mange er ansatt på deltid og må fylle på med ekstravakter for å få fulltid.Flere ønsker fulltid Huitfeldt understreker at ansatte i denne sektoren i dag i større grad ønsker å jobbe heltid enn tidligere.Annette Trettebergstuen, arbeidslivspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, jubler for forslaget som hun mener vil gi mange kvinner en mer rettferdig arbeidshverdag.- Sykepleiere, hjelpepleiere og andre fagutdannede har i altfor lang tid måttet finne seg i å jobbe under forhold som har hatt for mange likhetstrekk med et løsarbeidersamfunn. Nå kan det endelig bli en slutt på dette, sier hun. (©NTB)FØLG HEGNARKVINNER PÅ FACEBOOK

Nyheter
Politikk