Jeg er deprimert. Ikke sånn dypt, dypt, men nok til at jeg føler meg tung og nedstemt, at hverdagen er et mas og kjas som holder meg tilbake. Jeg føler meg ofte frustrert over alt jeg ikke får gjort.«Er DU frustrert?» sa revisor da jeg kom for å levere fjorårets regnskap. «Er det ikke dette du jobber med da … å hjelpe andre å få balanse, energi og glede i livet?»«Joo, … men jeg har så mye å gjøre. Det kjenner vel du til?» Jeg klarte heldigvis å vri fokuset vekk fra min egen utilstrekkelighet. Revisor nikket samtykkende, og kunne fortelle at han ikke hadde hatt fri en eneste søndag siden nyttår. «Men jeg har det jo gøy på jobben da!» sa han.Hvorvidt revisor humrer og ler i samvær med sine regnskaper er jeg litt usikker på. Han er nok heller ikke glad i altfor mye kreativ regnskapsførsel. Men kreativitet er faktisk viktig.I Ukeavisen Ledelse kunne vi nylig lese at kreativitet er bra for trivselen. Farida Rasulzada, universitetslektor i psykologi ved Lunds universitet i Sverige, har skrevet doktorgradsavhandling om kreativitet på arbeidsplassen. Forskningen hennes viser at mennesker har det bedre på jobben når de får utløp for kreativiteten sin enn om de ikke får være kreative. De føler større frihet og blir mer motiverte.Jeg trenger ikke mer enn flytte øynene til siden for PC'en. Der ligger huskelister med side opp og side ned på alt jeg MÅ gjøre, men enda ikke har fått gjort. Gule lapper og regninger, telefonbeskjeder og gamle papirer som jeg MÅ få en ordning på. Mange påminnelser har ligget der i ukesvis.Kurs, foredrag og klienter er gøy. Det elsker jeg å holde på med. Men det er alt dette andre som tar knekken på meg.Praktiske ting; Selvangivelse, skanner som ikke fungerer, regnskap, kontorstolen som må repareres, arbeidsgiveravgift, PayPal som trenger dokumentasjon, reiseregninger, oppdatere nettside … Puh! Jeg blir tung i kroppen bare av å tenke på det.«Men hva er det som får deg til å føle deg lett da?» spør jeg innover. En tur i skogen. Ja! Jeg ser bilder av bikkja og meg trave av gårde. Kjenner på den deilige følelsen, og kjenner smilet om munnen. Det skal jeg sette øverst på prioriteringslisten.For lappene og listene mine inneholder bare praktiske ting. Ingen huskelapp med «Ta en dans og syng!» eller «Husk meditasjon!» Riktignok har jeg skrevet «Livslyst og mot» øverst på en av de lange huskelistene, men det er mer for å huske å legge inn disse viktige ordene på nettsiden min.Det er lenge siden jeg har tatt meg tid til å lese en bok. «Hvordan har du blitt inspirert i dag?» kan dermed også være en liten påminnelse å klistre på veggen foran meg.Dagene fylles med praktiske gjøremål, og resultatet er at vi bare bruker halve oss. Venstre hjernehalvdel, den rasjonelle og analytiske, opptatt av logikk og virkelighet. GJØRE. Hvor ble det av den høyre? Med intuisjon og følelser, bilder og farger, kreativitet, spontanitet og fantasi. VÆRE. «You are a human being, not a human doing,» er det noen som har sagt.Jeg merker at i tider hvor jeg lytter innover, tar meg tid til å meditere og gjøre ting som gir meg inspirasjon, så er humøret et helt annet.I mange år hadde jeg mine ukentlige malerkvelder. Jeg kan egentlig ikke male, men uansett var jeg i min boble, tenkte ikke på noe og skulle ingen steder. Tilstede og helt oppslukt i min egen verden. Med direktørjobb i stort konsern, tre små barn, bikkje og mann var dagene fylt til randen. Først i ettertid har jeg skjønt at malekveldene var min terapi, og at du kan takle mye motgang og stress hvis du prioriterer å bruke hele deg.Hvordan kan vi hente ned inspirasjon og kreativitet? Hele bøker er skrevet om dette emnet, men jeg kan nevne noen ting som jeg er opptatt av:
1. Finn inspirasjon på internett eller i bøker!2. Se hva andre gjør!3. Gå på kurs og seminarer! Få påfyll!4. Endre omgivelser!5. Åpne opp for kreative innspill og muligheter!Inspirasjon kommer fra ordet «in spirit», en dyrbar gave fra vårt sjelelige plan. BLOGG Facebooksiden FØLG HEGNARKVINNER PÅ FACEBOOK
Jeg elsker internett og Google! Og TED med sine korte kvalitetsforedrag om alt mellom himmel og jord.Følg dine forbilder på Facebook eller Twitter, signer deg opp for nyhetsbrev! Lær! Kanskje du er moden for å skaffe deg en mentor eller ta del i en nettverksgruppe, finne en coach eller veileder.En mulighet er å være med på et selvutviklingskurs eller malerkurs, fotokurs eller noe annet du har tenkt på lenge, men aldri tatt deg tid til. En helg vil garantert gi deg masse positivt å ta med deg inn i hverdagen.Denne bruker jeg titt og ofte. Største delen av boken min Balansekvinnen er skrevet på hytta på fjellet. I ro, helt alene trakk jeg meg tilbake 4 - 5 dager i måneden for å hente inspirasjon og være kreativ.Ja, denne bør nok komme aller først, og her er meditasjon og mindfulness viktig. Turer, svømming, hagearbeid og andre meditative aktiviteter vil også bringe frem tilstedeværelsen i deg. De gamle filosofene spaserte for eksempel når de hadde en problemstilling å fundere på. De diagonale bevegelsene hvor vi går på autopilot gjør noe med vår åpenhet. Vi blir rett og slett mer mottagelige for intuitive innspill.«Napoleon Hill var en amerikansk forfatter og kjent som en av verdens fremste forskere innen selvutvikling… Han snakket om kvantefysikk, og at vi kobler oss på en kollektiv visdom eller et felles energifelt. Mange mener at våre store kunstnere, forfattere og statsmenn nettopp hadde evnen til å oppfatte informasjon og få inspirasjon fra dette feltet. Thomas A. Edison sa at «Idéene kommer fra verdensrommet.» Walt Disney kunne lukke øynene og hente idéer fra det han kalte «en endeløs leverandør av kunnskap.» (Balansekvinnen s. 278)Vi har alle en høyre hjernehalvdel, og selv om du kanskje hevder at du ikke er kreative, så snakker vi her like mye om intuisjon og følelser. Ja, tilstedeværelse og sensitivitet. Lytte å bruke hele deg. Være i balanse - i deg selv.Kristin A. Norenberg - er forfatter av boken Balansekvinnen. Hun har mangeårig bakgrunn fra topplederstillinger innen næringslivet, og er etterspurt som veileder og coach innen personlig utvikling.Du finner flere av Kristins tips på hennes Du kan også få små hverdagstips om balanse og indre ro på hennes eller Twitter: @BalanseCoach