Ifølge en undersøkelse gjennomført av Opinion Perduco for Forbrukerrådet, handler åtte av ti nordmenn matvarer flere ganger i uken. 4 av 10 bruker handleliste sjelden eller av og til, mens 7 prosent hevder at de aldri bruker handleliste.Forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl er en travel tobarnsmor som nå venter sitt tredje barn. Og som i de fleste forhold er det hun som handler inn maten. Ved å skrive en matplan hver søndag i samarbeid med familien sparer hun penger og tid samtidig som hun sørger for et variert kosthold.- Barn må smake på ting flere ganger for å venne seg til en ny smak. Det er nok derfor pølser, pizza og pasta er blant barnas favoritter fordi det er vante smaker. Uten planlegging blir ofte middagene det samme og barn tror jeg blir mer kresne. Hjemme hos oss ser vi i en kokebok sammen også bestemmer vi et par middagsretter hver. Og barna blir gjerne med å lage den retten de har valgt selv. Å prøvesmake mens vi lager mat er også en måte å introdusere nye smaker på, sier Silje.- For å spare enda mer penger og tid legger jeg ofte opp til at dagens rett går over i morgendagens. Jeg kan for eksempel koke ekstra poteter som jeg lager potetstappe av dagen etter. Eller at restene fra en tacomiddag blir til pizza. På den måten sørger man også for at man kaster minimalt med mat. Det er anslått at hver person i Norge kaster over 50 kilo mat i året, hvilket tilsvarer ca. 25 % av maten som omsettes. Med mer planlegging kan matavfallet reduseres kraftig.Etter matplanen er skrevet er det storinnkjøp. Og handlingen gjøres kun én gang i uken.- Det hender at vi går tomt for noe før neste handledag, men det blir ingen svipptur i butikken for det. Mangler det brød baker jeg, og har vi ikke melk drikker vi vann. At kjøleskapet er skrapet før neste handledag gjør at ting ikke går ut på dato og havner i søppelkassa, forklarer forbrukerøkonomen.