SV-statsråd får refs fra jussprofessor

Statsråd Inga Marte Thorkildsen (SV) får kraftig refs fra jussprofessor Beate Sjåfjell. Hun mener forbrukerministeren må stille krav til mektige kleskjeder med produksjon i fattige land.

Inga Marte Thorkildsen - Foto: Scanpix
Veien hit
Thorkildsen har engasjert seg i debatten om hvem som lager klærne som blir solgt i norske butikker og arbeidsforholdene til tekstilarbeiderne i fattige land.Tirsdag samlet hun klesbransjen til et møte, og brukte mye tid på å rose dem som frivillig har lagt ut leverandørlistene sine, noe som er blitt resultatet blant annet etter press fra organisasjonen Framtiden i våre hender.Men samtidig avviste hun at Norge kunne stramme inn reglene, skriver Vårt Land. Thorkildsen mente at Norge ikke kan ha regler som går på tvers av EU-systemet.Jussprofessor Beate Sjåfjell ved Universitetet i Oslo mener statsrådens uttalelser om begrenset mulighet til å stille krav til kleskjedene vitner om uvitenhet.- Det er bare tull å skylde på EU, EØS eller FN. Faktum er at norske myndigheter kunne gjort veldig mye for å kreve at klærne vi handler i butikker i Norge, er produsert på en måte som ivaretar menneskerettighetene, sier Sjåfjell, som er spesialist på selskapsrett.Inga Marte Thorkildsen er ikke enig i kritikken fra Sjåfjell og mener hun svartmaler situasjonen.- Jeg synes hun kommer med en urimelig kritikk. Vi har jo oppnådd resultater gjennom å øve det presset vi har mulighet til. Men mitt handlingsrom er faktisk begrenset, konkurransereglene i EU er særdeles viktige å følge, sier hun. (©NTB)