Mai-statistikk viser en eksplosiv interesse blant Nordnets fondskunder. Omsetningen ble rekordhøy med over 440 millioner kroner, mens nettokjøpene endte på 77 millioner kroner.
Atferden trosser de private aksjesparerne, som lempet ut aksjer i mai. Spareøkonom Sissel Olsvik Vammervold bekymrer seg for enkelte fondskunders preferanser.- Biotekfond er en gjenganger i fondsporteføljer når det har gått svært bra i denne typen fond en stund. Det nest mest populære fondet i mai, UBS Biotech, har hatt en avkastning på hele 41 prosent i år.- Man får ikke en slik avkastning uten tilsvarende risiko, og selv om det er lavere risiko i fond enn i enkeltaksjer, er det uansett skyhøy risiko innen biotekbransjen. Jeg har tidligere døpt sektoren om til "bingotek", sier Vammervold. Spareøkonomen viser til at nordmenn fortsatt har lavere kunnskap om aksjer og fondssparing enn våre nordiske naboer, og er opptatt av at private sparere skal ha fornuftig sparing med en risiko man håndterer og forstår.- I min jobb får jeg ofte høre fra folk at aksjemarkedet er å sammenligne med lotto. En må altså ha råd til å tape pengene man "satser".- Om en sparer i fond med så høy risiko som biotekfond har, kan jeg forstå holdningen, for da er det dessverre stor sjanse for at en kan gå på en ordentlig smell med sparepengene sine, sier Vammervold. Ifølge spareøkonomen bør biotek i beste fall være et krydder i spareporteføljen.- Hovedvekten bør ligge på brede globale og nordiske fond. Da kan jeg over tid vise til overbevisende dokumentasjon om hvorfor aksjemarkedet er et langt mer egnet sted for sparepengene enn lotto, avslutter hun.1) DNB Obligasjon I 2) UBS Equity - Biotech 3) Alfred Berg Lang Obligasjon 4) Allianz Thailand Equity A (EUR) 5) Forte Obligasjon 6) JPMorgan Global Healthcare A (dist) (USD) 7) DNB Finans 8) Invesco Pacific Fund A (dist) 9) Skagen M2 10) KLP Aksje Global Indeks IV1) Fidelity Thailand Fund 2) Alfred Berg Høyrente 3) Odin Sverige 4) Storebrand Vekst 5) KLP Obligasjon Global II6) Skagen Kon-Tiki 7) Alfred Berg Kort Obligasjon 8) DNB Norge Selektiv I 9) Handelsbanken Latin Amerika 10) Odin Europa SMB