Kvitvin med Hjeltnes til sommerbordet

Etter suksessen med Nynorsk Raudvin prøver Excellars nå å også utnytte sommermånedene.

OSLO 20050718. Eyvind Hellstrøm og Arne Hjeltnes holder frem en norsk kveite og en norsk kongekrabbe som er valgt til å bli brukt som råvare i den prestisjefylte kokkekonkurransen Bocuse d’Or 2007.Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX . Poppe, Cornelius
Veien hit
Nynorsk Kvitvin blir lansert som folkevin. Hva er vel mer folkelig enn å ha Norges kanskje aller mest folkekjære nynorskmann, Arne Hjeltnes, med på laget?Baketiketten prydes av åtte forskjellige dikt av den populære vossingen.- På Voss sa vi i gamle dager at en god fest er en fest med kjøpevin og bydamer. I dag kan nynorskfolket endelig ta seg et glass utrolig god vin på nynorsk, sier Hjeltnes.Grønne epler, sitrus og urter dominerer både smak og den kraftige lukten. Når du trekker inn aromaen, minner den om en nordisk sommerhage. Smaken er ren og ukomplisert, og den strågule vinen har en frisk ettersmak.Halvparten av vinen, som er laget på Sauvignon Blanc-druer fra Entre-Deux-Mers i Bourdeaux, er lagret seks måneder etter gjæring på ett år gammel fransk eik. Dette gir smaken et hint av vanilje og røyk.Entre-Deux-Mers ligger ikke som navnet tilsier mellom to hav, men mellom de to elvene Garonne og Dordogne. Entre-Deux-Mers er forbeholdt tørre hvitviner fra Sauvignon Blanc, Ugni Blanc, Muscadelle og Semillion. Selv om denne delen av Bourdeaux har flere egne appellasjoner velger de fleste produsentene å merke vinen "Bourdeaux" eller "Bourdeaux Superieur". 2012 var et godt år for vinproduksjonen i dette området.Kvitvin kan trygt serveres til de fleste sommerretter, dette er en allrounder, men gjør seg ekstra godt til krabbe, sommergrillede asparges eller et klassisk norsk fiskemåltid fra grillen.- Nynorsk Kvitvin er en vin for glede og livslyst, og handler om det gode øyeblikket, sier Geir Eikeland i Excellars.