KjøpLogg inn

- Märthas misforståtte engler

Jeg tenker vi er heldige som har personer i Kongehuset som ikke er A4, skriver Anita Krohn Traaseth.

Publisert 3. juni 2013 kl. 12.42
Oppdatert 17. des. 2013 klokken 01.31
Lesetid: 6 minutter
Artikkellengde er 1440 ord
Anita Krohn Traaseth - Foto - HP Norge

Jeg tror ikke på Gud, og jeg tror ihvertfall ikke på engler.Jeg tror på mennesket og på kjærligheten, på godt og vondt. Jeg tror også at mennesker er ulike og at noen har egenskaper som andre ikke har. Jeg har ikke behov for å få det motbevist vitenskaplig. At noen mennesker har en slags sjette sans, det aksepterer jeg.Ta Snåsamannen, at han har gjort noe bra for mange mennesker, det betviler jeg ikke. Uansett hva du kaller han og hvordan hans evner blir forklart, det blir sekundært for meg så lenge han gjør bra ting. Det er forutsetningen. At det finnes mange som tror at de har uante evner og ikke har det, de er det nok mange av, på lik linje som at det finnes dårlige og inkompetente fagfolk i ulike yrker og miljøer.Det engletullet tror du vel ikke på?Jeg er pragmatisk, og jeg er kritisk. Jeg trodde jeg var sunn kritisk, men som så mange andre, skyter jeg av og til fra hoftene uten å egentlig sette meg inn i ting. Sånn som med Märthas engler. Der har jeg vært veldig skeptisk og ikke spesielt interessert for å være helt ærlig. Jeg har aldri satt meg inn i englesaken eller møtt Prinsessen. Før denne fredagen, på Konserthuset.Hva betyr ordet engel?Engel er den norske formen av det greske ordet «angelos», som igjen er en oversettelse av det hebraiske uttrykket «malak», som betyr budbringer.Wikipedia sier at en engel er et overnaturlig, ofte bevinget åndevesen som er beskrevet i flere religioner. Når det i Bibelen snakkes om sendebud fra åndeverdenen, oversettes dette med engel.Ja, her «detter» jeg ut, det vil si, jeg forstår «konseptet», men i og med at jeg ikke tror på Gud og ser på Bibelen som en fin historiebok, så har jeg aldri viet innholdet mye analyse. Det er og blir abstrakte begreper for meg, så abstrakte språkmessig at det skaper distanse, det blir for høytflyvende, jeg tar avstand.Marthas englerFredag holdt jeg en presentasjon for 1400 damer på Konserthuset. Jeg skulle dele personlige erfaringer, ikke snakke om strategi, faget og jobben min. Da må jeg ut av komfortsonen, og i et halvt år har jeg grudd meg til dette. Men med hjelp og innspill fra gode venner og familie, stod jeg på scenen fredag. I sminken traff jeg Prinsesse Märtha og forretningspartneren, Elisabeth. To damer, veldig tilstede og imøtekommende var førsteinntrykket. De skal snakke om englene, tenkte jeg, dette må jeg høre på.Så jeg satt meg i salen og hørte, og det tok ikke lang tid før jeg forstod at jeg har misforstått og forhåndsdømt Märthas engler. For det handler lite om engler, de er bare en metafor, på lik linje som Eggen bruker fotballen i sin ledelsesfilosofi. Målet er det samme, å få det beste ut av folk og resultater. Kjært barn har mange navn. Englene er ikke annet enn en litt utradisjonell metafor for beskrivelse og forståelse av klassiske utviklingsbegrep som høyre og venstre hjernedel, feminine og maskuline egenskaper, lytte versus handlings-egenskaper.Prinsessens presentasjon handler om hvordan man ved hjelp av ulike teknikker kan forstå mer av sine egne begrensninger og muligheter med et endelig mål om å utvikle seg til å bli tryggere og harmoniske, slik at man kan levere bedre resultater, uansett arena.Hjelpe meg, er det dette vi har hauset oss opp for i så mange år nå? Har vi blitt redd for metaforer? Så redd at vi ikke gidder å sette oss inn i hva som egentlig ligger bak, tenkte jeg når jeg hørte på. Dette har vi da holdt på med i mange mange år, søken etter selvutvikling, med og uten åndelig dimensjoner?Märthas engler handler først og fremst ikke om engler. De er en metafor, et bilde som hun og forretningspartneren bruker for å forklare innholdet i selvutviklingskonseptet sitt og de bygger merkevaren sin rundt denne metaforen. De kunne ha valgt noe helt annet. Marthas utdannelsestilbud og bøker handler om noe vi har drevet med i alle tider, i idretten og i næringslivet, å kontinuerlig utvikle verktøy og konsepter for å maksimere potensialet i folk. Intet mindre intet mer.Søren , jeg trodde jeg hadde skyts, mot englene! Jeg har tatt så grundig feil, jeg har latt meg lure - av språket.Så hvorfor har det blitt og blir det fortsatt så mye oppstyr og hets mot Marthas engler?Jeg tror det er tre hovedårsaker:- Rolle: Märtha er Prinsesse, hun har tatt utradisjonelle valg, både privat og profesjonelt, er selvstendig næringsdrivende og driver med selvutvikling, noe mange ikke «har sansen for», forstår og derav lett avviser- Språket: Når man velger å bruke englemetaforer, så blir det abstrakte rundt selvutvikling og meditasjon bare enda fjernere for mange, og det skaper avstand. Engler, chakra, aura, jording, åndelighet, meditasjon. Ordene er den store fremmedgjøreren for mange av oss tror jeg, ihvertfall for meg. På lik linje som når vi i IT-bransjen møtes og snakker om teknologi og kun bruker TBFr (tre bokstav forkortelser), da blir det svært abstrakt og uinteressant for mange, svært mange.Men ta ordet meditasjon, det kan vi da ikke la oss bli helt satt ut av, det kjenner vi da godt til? Å meditere er kanskje ikke noe vi driver mye med i næringslivet, men det kommer mer og mer. Å meditere betyr bare å å dvele over, å reflektere, å kretse rundt - det er et «must» i kunnskapssamfunnet. Min måte å meditere på er å blogge, det er da jeg reflekterer. Noen går i marka, noen tar yoga, mange går på ski, men vi er da åpne for ulike måter å hente energi og samle oss i 2013, er vi ikke det da?- Forhåndsdømming: Noe mer menneskelig enn å forhåndsdømme, skal vi lete lenge etter. Vi gjør det alle sammen, i mindre eller større grad. Men hvor mange av oss har egentlig hørt Martha «live» fortelle om og demonstrert det hun driver med? Hvor mange har lest bøkene? Hvor mange har gått litt i dybden bak metaforene? Jeg kan raskt innrømme at jeg har forhåndsdømt Märthas engler, uten å ha nok kunnskap, kun basert på overskrifter..Märtha gir f…Det aller mest imponerende ved dagens korte bekjentskap med Prinsessen var at hun helt tydelig gir f….. Hun bryr seg ikke om hva folk måtte mene om hennes valg, fordi hun tror på det hun driver med. Hun er ikke på noen «englemisjonsreise», men har utviklet et konsept for læring, med nye verktøy, basert på en eldgammel lære om søken etter å forstå en indre autoritet, som hun ønsker å lære bort, og å livnære seg på. Hun har en helt egen ro, en misunnelsesverdig ro.Jeg tenker vi er heldige som har personer i Kongehuset som ikke er A4, besteborgerlige og intellektuelle som oppfører seg slik vi forventer, men som beveger seg inn i fremtiden med en åpenhet, perspektiv og en nysgjerrighet som utfordrer det etablerte. Damn, det er bra - det er spennende!Kongehusets medlemmer er ledere, de er rollemodeller. Märtha har funnet roen og sitt virke. Hun vil gjøre noe mer, i tillegg til å levere på sine kongelige plikter. Det står det respekt av, dette hadde hun ikke trengt å gjøre.Seriøst, tror du hun hadde utsatt seg for all negativ omtale og latterliggjøring for å få oppmerksomhet? Hun trenger ikke det, hun er Prinsesse, hun får til og har tilgang til alt og alle. Det er noe annet som driver henne, og det syntes jeg er spennende.The crazy onesKanskje handler Märthas engler faktisk om engler? Jeg vet ikke. Jeg tror ikke på Gud, og ikke på engler.Men jeg tror på verdien av å få bedre innsikt i seg selv, og ta ansvar for egen utvikling og trivsel, øke mulighetene for å få til det man bestemmer seg for slik at livet blir blir så interessant og givende som mulig, fordi man selv sitter i førersetet, tar ansvar for eget liv. Jeg er åpen for at teknikker og verktøy på denne fronten utvikler seg, også på metafor-siden. Jeg forstår englene som en metafor i tradisjonell leder- og personutvikling, slik noen forstår kirkens engler som en metafor for det gode og optimistiske i mennesket.Mange mennesker tror på Gud i Norge, ja og også engler - og vi andre kan velge å bruke dem som en metafor på vennlighet, hjelpsomhet og indre styrke. Det at vi ikke tror på engler betyr ikke at vi fritt kan plage, mobbe og baksnakke de som tror.«Englefella» Neste gang skal jeg følge mine egne følg-varsom regler bedre, for jeg gikk rett i «englefella».1. Ville jeg selv ha likt å bli omtalt og snakket om på den måten?2. Har jeg nok informasjon om saken til å være så skråsikker?.Anita Krohn Traaseth - Sjef for HP NorgeLes mer på Anitas blogg TINTEGURI FØLG HEGNARKVINNER PÅ FACEBOOK