Dårlig fangst i lakseelvene

Halvveis gjennom laksesesongen foreligger nå status som viser langt dårligere fiske enn i et normalår. Interesseorganisasjonen Norske Lakseelver mener utviklingen er alvorlig.

Foto: Scanpix
Kultur

Elvelag over hele landet holder nå på med sin midtsesongevaluering. En oversikt fra Norske Lakseelver, som representerer om lag 7.000 fiskerettshavere, viser at situasjonen er verst i lakseelvene i Nord-Troms, på Nordmøre og rundt Trondheimsfjorden. I elvene Gaula, Orkla og Stjørdalselva meldes det om fiske som er 30-60 prosent dårligere enn i et normalår.- Når fisket ligger på 60 prosent av fjoråret, da er vi på felgen. Det er veldig alvorlig, sier generalsekretær Torfinn Evensen i Norske Lakseelver til Nationen.Evensen advarer mot å spise opp det han kaller settepotetene. Overfor Dagbladet søndag uttalte han at situasjonen er så prekær at det bør innføres strengere regler for elvefisket og sjølaksefisket i år.Evensen mener det dårlige fisket delvis kan skyldes mislykket våravlusing i oppdrettsanleggene, noe som gjør at fisk fra elvene får luselarver på seg når de svømmer ut i havet og at de derfor dør.Kommunikasjonsdirektør Are Kvistad i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening er uenig i denne konklusjonen.- Det er lave lusetall i anleggene, og havdriftsnæringen gjør det den får beskjed om fra myndighetene på dette området. Men det kan være flere årsaker til at laksefisket er svakere, for eksempel dårligere næringstilgang i havet, sier Kvistad. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv