Fra Nayim til 40 muslimer i Premier League

Champagne-flasken til banens beste spiller er byttet ut med et lite trofé. Muslimske spillere setter sitt preg på Premier League.

Fotball - Foto: AP
Kultur

Da Premier League ble stiftet i 1992 var det bare Tottenhams Nayim som var kjent som muslim.I dag er det 40 spillere i den engelske toppdivisjonen med muslimsk tro, skriver BBC i en artikkelserie om hvordan det har endret kulturen i engelsk fotball.Da Demba Ba scoret for Newcastle i en kamp mot Aston Villa 5. desember 2012, gikk Ba og lagkameraten Papiss Cissé ned på knærne og ba nede ved cornerflagget.Kulturforskjeller kan være en utfordring, men klubbene legger stadig mer til rette. Blant annet får muslimske spillere halalmat, har mulighet til å dusje alene og får tid til å be.Inntil nylig ble banens beste spiller tildelt en flaske Champagne. For muslimer er alkohol forbudt. Da Manchester Citys Yaya Touré høflig takket nei til å motta prisen av religiøse grunner, måtte arrangøren av Premier League-kamper ta grep.Nå får kampens beste spiller i stedet et lite trofé etter kampintervjuet.En utfordring er Ramadan. Hvordan kan spillere som ikke spiser eller drikker 18 timer av dagen kunne prestere i 90 minutter på banen?Noen spillere insisterer på faste hver dag, mens andre faster alle dager unntatt kampdag.Årets Ramadan avsluttes 7. august, ti dager før serieåpningen i England.(©NTB)

Nyheter
Kultur