Irland tillater abort - i visse tilfeller

Nasjonalforsamlingen i Irland har stemt for å tillate abort når kvinnens liv er i fare hvis svangerskapet gjennomføres.

Abortaksjon i Dublin. Foto: AP Photo/Shawn Pogatchnik, File.
Kultur

Den historiske avstemningen fant sted natt til fredag etter lange diskusjoner blant de folkvalgte. Saken har preget samfunnsdebatten i katolske Irland i flere måneder.En rekke medlemmer av statsminister Enda Kennys parti Fine Gael har protestert mot regjeringens planer om å myke opp abortpraksisen. Europaminister Lucinda Creighton, som tidligere ble ansett som en mulig ny leder av Fine Gael, gikk torsdag av fordi hun nektet å stemme for lovendringen.Til slutt ble den likevel vedtatt med stort flertall. 127 representanter stemte for regjeringens forslag, mens 31 stemte mot.Det irske overhuset er dominert av Fine Gael og ventes å slutte seg til underhusets vedtak. Dermed vil lovendringen tre i kraft.Allerede i 1992 fastslo høyesterett i Irland at kvinner har rett til abort i tilfeller hvor de er i livsfare hvis svangerskapet gjennomføres. Men ikke før nå er det vedtatt endringer i lovverket i tråd med domstolens kjennelse.Saken kom igjen på dagsordenen da en 31 år gammel indisk kvinne døde av blodforgiftning etter å ha blitt nektet abort i Irland i fjor. (©NTB)

Nyheter
Politikk