Keisersnitt ikke bedre for barn med fete mødre

Barn av sykelig overvektige mødre har mellom tre og fire ganger høyere risiko for alvorlige komplikasjoner under fødselen.

Foto: Scanpix
Kultur

- I hele verden brukes keisersnitt for å minske risikoen for skader hos barn av sykelig overvektige, men min forskning viser at selve forløsningsmetoden, om det skjer vaginalt eller ved keisersnitt, ikke har noe å si med tanke på skader på barnet, forteller fødselsoverlege Marie Blomberg som også er forsker ved Linkøping universitet (LiU), til Forskning.no.Fra 1998 til 2008 studerte hun over én million fødende svenske kvinner. Rundt 7000 av disse var sykelig overvektige.Ikke bedre Barn av sykelig overvektige har dobbelt så høy risiko for skjelettskader, tre ganger så høy risiko for blodforgiftning, kramper, åndedrettsproblemer og matproblemer. I tillegg har de fire ganger så høy risiko for lavt blodsukker og skader på det perifere nervesystemet.Og keisersnitt er ikke bedre enn vaginal fødsel:- Hvis ekstremt fete forløses med keisersnitt, blir kanalen gjennom bukveggen til livmoren og barnet enda lengre enn selve forløsningskanalen, forklarer fødselsoverlegen.FØLG HEGNARKVINNER PÅ FACEBOOK

Nyheter
Personlig økonomi